Tvangsvaccination er ikke længere del af ny epidemilov

Som formand for Dansk Selskab for Almen Medicin var Anders Beich meget kritisk over for muligheden for tvangsvaccination, som var en del af det første udkast til en ny epidemilov: ”Det nye forslag er forbedret, særligt fordi vi var meget imod ideen om tvangsvaccination. Vi er godt tilfredse med, at det er taget ud af loven,” siger han.  Ole Bo Jensen / Imagebureauet

Den omdiskuterede epidemilov er igen på programmet efter en række ændringer. FOA-formand, Mona Striib, er positivt stemt over for loven, men peger på det manglende fokus på blandt andet retssikkerhed.

08. februar 2021

Ordet ’tvang’ var på manges læber, når de omtalte det tidligere forslag til en ny epidemilov, der skal træde i kraft 1. marts 2021. I det seneste forslag fra december 2020, der vækker bred enighed i Folketinget, er det ikke længere muligt at tvangsvaccinere for hverken corona eller kommende epidemier. 

Et af kritikpunkterne i det oprindelige udkast var, at den siddende sundhedsminister ville være i stand til at definere, om der var tale om en ’samfundskritisk’ sygdom. I det nye forslag kræver det, at et udvalg, der er nedsat af Folketinget, også godkender de tiltag, ministeren foreslår. Det er det, mange kalder ’parlamentarisk kontrol’. 
Sundhedsjurist: Lovforslag kan betyde tvangsvaccination af frontpersonale

Øget kontrol med sundhedsministeren 

Sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), siger om det nye udkast:

”Regeringen har lyttet til de øvrige partiers ønsker til en kommende epidemilov, og vi deler ønsket om parlamentarisk kontrol og gennemsigtighed omkring tiltag, som kan være særdeles indgribende over for borgerne.”

Mona Striib, der er formand for FOA, fortæller, at fagforeningen ser loven som en god ting.  

”Vi er positive over for den nye epidemilov. Det handler om samfundets mulighed for at komme sikkert igennem fremtidige epidemier, men det handler også om medlemmernes vilkår og arbejdsmiljø i sådanne situationer,” siger hun.  

”Vivis død må ikke blive glemt”

Gode ændringer

Hun uddyber, at FOA er glad for de seneste ændringer.

”Vi er rigtig glade for de ændringer, der er lavet – den øgede parlamentariske kontrol blandt andet. Det er meget vigtigt for os,” siger hun.

Der er dog stadig en række punkter, hvor FOA har indvendinger og forslag til forbedringer. 

”Vi har fokuseret vores nye høringssvar på blandt andet værnemidler, så vi aldrig kommer til at stå i en situation, hvor der ikke er værnemidler nok til vores medlemmer,” fortæller Mona Striib. 

Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

Sikre medlemmernes retssikkerhed

Ligeledes så man gerne, at der blev fokuseret mere på medlemmernes retssikkerhed i tilfælde, hvor de kan komme til at skulle håndhæve tvang – for eksempel hvis et plejehjem skal holdes lukket. 

”Selvom der ikke længere er mulighed for tvangsvacciner, så kan det være vores medlemmer, der for eksempel skal håndhæve isolation af borgere eller nedlukning af plejecentre. Her er det ikke vores medlemmer, der skal være politibetjente. Det er meget vigtigt for FOA, fordi det handler om medlemmernes arbejdsmiljø,” siger Mona Striib.

 

Også i Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) har man fokus på sundhedspersoners retssikkerhed i en kommende epidemilov.
 
”Det er vigtigt for os, at man som sundhedsperson kan sige nej til at deltage i de tvangsforanstaltninger overfor enkeltindivider, der fortsat er tilbage i lovforslaget. Det er for eksempel tvangsindlæggelse eller - behandling. Vi mener også, at det burde stå eksplicit, at man som sundhedsperson ikke kan stilles til regnskab for de beslutninger, der er taget i henhold til epidemiloven. Det er jo et ret hypotetisk scenarie, men vi synes rent principielt, at det skal fremgå,” siger formand for DSAM, Anders Beich.

 

KL savner klar strategi for kviktest: Fuldstændig kaos

Ikke imod tvang

Han understreger dog, at man ikke principielt er imod brug af tvang i forbindelse med epidemier.

”Vi synes ikke, der er noget galt med, at der indgår muligheder for at begrænse frihedsrettigheder i en epidemilov. Man har netop loven, fordi man kan komme ud i at bruge sundhedsvæsenet på en anden måde, end man er vant til. Det vigtige er, at der er parlamentarisk kontrol med, hvornår man kan bruge tvang,” siger han.

Her er man også glad for, at vaccination er frivilligt i det nye lovforslag. 

”Det nye forslag er forbedret, særligt fordi vi var meget imod ideen om tvangsvaccination. Vi er godt tilfredse med, at det er taget ud af loven,” siger han.

Rengøringsfolk er nedslidte længe før pensionsalderen

Hygiejnisk rengøring

Af FOAs høringssvar fremgår også et ønske om et øget fokus på hygiejnisk rengøring og forebyggelse generelt. 

”Det skal være muligt at træffe en beslutning om, hvordan hygiejneindsatsen ser ud, så vi ikke skal bokse med, om ressourcerne er der til det, og om retningslinjerne bliver overholdt fra arbejdsplads til arbejdsplads,” uddyber Mona Striib. 

Den nye epidemilov træder i kraft 1. marts 2021, når den gældende lov, der blev indført som hastelov ved epidemiens udbrud, udløber. Loven skal til anden behandling den 11. februar og tredje behandling den 23. februar. 9. februar præsenterer partierne deres ændringsforslag til lovforslaget.