OK21: Krav om løndyk fylder i forhandlinger på pædagogisk område
I FOAs pædagogiske sektor har forhandlingerne om OK21 særligt fokus på de pædagogiske assistenter, dagplejen og omsorgsmedhjælperne.
25. januar 2021
Mens forhandlingerne om de generelle lønvilkår i regioner og kommuner går ind i sin afgørende fase, er der fuld i gang i de arbejdsgrupper, hvor parterne diskuterer emner, der alene angår enkelte områder eller faggrupper.
FOAs pædagogiske sektor kæmper blandt andet med kommunerne om de pædagogiske assistenters løn. Kommunerne vil nemlig have faggruppen ned i løn, og selvom arbejdsgiverne sjældent er så gavmilde, som FOA kunne ønske, er det trods alt et utraditionelt krav.
”Vi synes faktisk, at kravet er helt utilstedeligt, og det kommer ikke til at ske,” siger Kim Henriksen, der er formand for Pædagogisk Sektor i FOA. Han forklarer, at Kommunernes Landsforening (KL) mener, at assistenternes løn er for høj i forhold til deres opgaver. En holdning, som FOA stiller sig helt uforstående overfor.
Dagplejeaftaler i spil
Kim Henriksen kalder generelt de verserende forhandlinger på det pædagogiske område for både spændende og bekymrende.
”Vi snakker fornyelser, som vi gerne vil være med til, og vi løber ind i forskellige krav om forringelser, som vi selvfølgelig modsætter os,” siger Kim Henriksen.
En fornyelse af dagplejeoverenskomsten er et af de helt store emner, men Kim Henriksen vil af hensyn til de videre forhandlinger ikke oplyse detaljer på nuværende tidspunkt.
”Men for FOA handler det om at fremtidssikre dagplejen,” siger han. Cirka samme overskrift har arbejdsgiverne, fremgår det af deres krav til OK21. Her skriver KL, at kommunerne vil have ændringer i den nuværende overenskomst ”med henblik på at sikre tidssvarende og fleksible rammer og vilkår på dagplejeområdet.”
Parterne diskuterer også en ny lønmodel med anciennitetsforløb for dagplejepædagogerne, fortæller Kim Henriksen.
Mere fuldtid på døgnområdet
På døgnområdet er det vigtigste forhandlingsemne, at alt for mange omsorgsmedhjælpere ansættes på timeløn. Lige nu drejer det sig om cirka 6.500 ansatte, og derudover har mange atypiske ansættelser, oplyser Kim Henriksen.
”Det problem skal vi have løst, og derfor kræver vi blandt andet flere fuldtidsstillinger, fastslår sektormanden. Han er selv forhandlingsleder i den pågældende arbejdsgruppe, hvor også andre fagforeninger med interesse i sagen, deltager.
Arbejdstidsregler fylder ligesom i de andre FOA-sektorer også en del i forhandlingerne på det pædagogiske område, og så skal FOA endnu engang debattere pædagogmedhjælpernes rettigheder til uddannelse med KL.
”Pædagogmedhjælperne har i årevis haft en særlig ret til uddannelse i overenskomsten, og den har kommunerne i stort set lige så lang tid ønsket væk. Den snak må vi så tage endnu engang,” siger Kim Henriksen.