Sosu-hjælper udvist af Danmark: Mangler halvt års uddannelse for ny opholdstilladelse

"Jeg er ked af det. Jeg kan ikke sove og tænker hele tiden på, hvad der sker i morgen," siger Geethika Brown, der i flere år har arbejdet som uddannet social- og sundhedshjælper, men nu er udvist og skal forlade hendes hjem i Danmark. Tobias Stidsen

Geethika Brown har arbejdet og boet i Danmark næsten uafbrudt siden 2008. Alligevel har myndighederne afgjort, at hun skal udvises fra landet på søndag. Hvis hun havde nået at færdiggøre sin uddannelse som social- og sundhedsassistent, havde der været fornyet håb for, at hun kunne blive.

Opdateret 15. januar 2021

Opdatering: Efter artiklens udgivelse har Geethika Brown fået besked om, at fristen for hendes udrejse er udskudt til 11. februar som følge af situationen med coronavirus. 

Det er en svær tid for den 49-årige social- og sundhedshjælper Geethika Brown, der arbejder i hjemmeplejen i Furesø Kommune og oprindeligt kommer fra Sri Lanka.

Med grådkvalt stemme fortæller hun på fuldt forståeligt dansk sin historie til Fagbladet FOA i håb om, at det kan være medvirkende til, at hun kan blive i landet.

Om bare få dage – nærmere bestemt den 17. januar – skal hun senest være rejst ud af Danmark. Det fremgår af en afgørelse fra Udlændingenævnet, som Geethika Brown modtog kort før jul.

"Mit hjem og mit liv er her i Danmark. I Sri Lanka bliver kvinder, der er skilt, som jeg er, behandlet meget dårligt. Man har ingen rettigheder. Jeg er næsten 50 år, men jeg vil ikke blive accepteret uden en mand i Sri Lanka," lyder det fra Geethika, der flyttede til Danmark i 2008, og i 2013 afsluttede hun uddannelsen som social- og sundhedshjælper.

"Lige nu er det hele meget usikkert. Jeg er ked af det. Jeg kan ikke sove og tænker hele tiden på, hvad der sker i morgen. Alle fortæller mig, at jeg er en rollemodel, der kæmper og gør det meget bedre, end mange andre. Men alligevel skal jeg ud. Jeg forstår det ikke," siger Geethika Brown.

Hun kom til Danmark 27. april 2008 og allerede ugen efter – den 5. maj – fik hun sit første arbejde på en burgerbar. Aftenerne brugte hun på at arbejde på burgerbaren, mens hun gik på sprogskole om dagen.

"Det var enormt hårdt, men jeg kæmpede."

I 2013 blev hun skilt fra sin danske ægtemand. I dag er hun gift med en nord-irsk mand. Han er imidlertid rejst tilbage til Nordirland, og det har stor betydning i myndighedernes afgørelse om at udvise Geethika Brown. De nærmere omstændigheder vender vi tilbage til.

Vil gerne være sosu-assistent

Geethikas plan var at uddanne sig til videre til social- og sundhedsassistent. Og hun havde da også gennemført omtrent halvandet år af uddannelsen, inden hun satte den på pause i april 2020. Årsagen var, at det blev for hårdt, da hun ved siden af studiet havde fuldtidsarbejde som vikar som social- og sundhedshjælper for at opfylde kriterierne til senere hen at opnå permanent opholdstilladelse.

"Mange havde advaret mig mod ikke at arbejde fuld tid, men jeg blev stresset, fordi jeg både skulle læse mange siders lektier og samtidig passe arbejdet ved siden af. Det tærede hårdt på mig psykisk, og jeg var tæt på at blive syg af det. Jeg havde intet privatliv i den periode. Derfor satte jeg min uddannelse på pause," forklarer hun.

Mens Geethikas medstuderende i december færdiggjorde uddannelsen som social- og sundhedsassistent, har Geethika siden juni arbejdet som social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen i Furesø Kommune.

Geethika er både sød, omsorgsfuld og empatisk i mødet med borgerne. Vi er glade for hende og vil meget gerne beholde hende, så vi håber, at hun får lov at blive.

Vibeke Kjersner, daglig leder i hjemmeplejen i Furesø Kommune

"Noget af en skævvridning"

I dag fortryder hun, at hun ikke færdiggjorde studierne sammen med resten af klassen.

Det viser sig nemlig, at hvis Geethika havde været social- og sundhedsassistent, kunne hun have søgt om opholds- og arbejdstilladelse via den såkaldte positivliste for faglærte. En liste, der udarbejdes af Styrelsen for Rekruttering og Integration, og som tæller jobs, hvor der er mangel på arbejdskraft.

På listen figurerer arbejde som social- og sundhedsassistent. Det gør arbejde som social- og sundhedshjælper til gengæld ikke.

Det har Vibeke Kjersner, der er Geethikas leder i hjemmeplejen i Furesø Kommune, svært ved at forstå:

"Det er noget af en skævvridning, synes jeg. Det er jo ikke fordi, at det kun er assistenter, vi mangler. Det er også hjælpere, som vi på ingen måde kan undvære."

"Og Geethika er både sød, omsorgsfuld og empatisk i mødet med borgerne. Vi er glade for hende og vil meget gerne beholde hende, så vi håber, at hun får lov at blive," siger hun.

To centrale forhold

Og så tilbage til myndighedernes begrundelse for, at Geethika Brown nu udvises af landet og må rejse tilbage til Sri Lanka. I afgørelsen fra Udlændingenævnet – som Geethika Brown har sendt til Fagbladet FOA – fokuseres der på to centrale forhold.

For det første rejste Geethika Browns nuværende mand i marts 2019 tilbage til Nordirland, hvor han kommer fra. Siden har der kun været meget lidt kontakt imellem de to. I søndags talte Geethika med sin ægtemands mor, fortæller hun:

"Hun kan heller ikke få kontakt til ham, for han er indlagt på lukket psykiatrisk afsnit. Han er tidligere soldat og har fået PTSD. Han blev sygemeldt fra sit arbejde i Danmark, og da han rejste fra mig, kunne jeg ikke genkende ham. Men jeg forstår i dag, at han er rejst på grund af hans psykiske sygdom."

Derudover fremgår det i afgørelsen fra Udlændingenævnet, at Geethika Brown fra 2016 til 2017 opholdt sig i Sri Lanka i lidt mere end et år. Geethika Brown fortæller, at det var for at tage sig af sin kræftsyge mor.

Fordi hun var væk i mere end et år, bliver der i afgørelsen fra Udlændingenævnet kun lagt vægt på Geethikas tilknytning til Danmark siden 'seneste indrejse' i 2017. At social- og sundhedshjælperen på det tidspunkt allerede havde opholdt sig i Danmark i seks år, kan ikke føre til en ændret vurdering, skriver Udlændingenævnet.

Spørgsmål til ministeren

På grund af den nuværende coronasituation ved Geethika Brown ikke, hvordan hun skal kunne rejse til Sri Lanka. Hun har derfor via sin advokat anmodet om forlænget udrejsefrist.

"Det er op til Udlændingestyrelsen. Hvis de siger, at de er ligeglade med corona, så må jeg rejse til Sri Lanka på en eller anden måde," lyder det fra Geethika Brown.

Kristian Hegaard, der rets-, udlændige- integrationsordfører og medlem af Folketinget for Radikale Venstre, har 11. januar spurgt integrationsminister Mattias Tesfaye ind til rimeligheden ved, at Geethika Brown står til at skulle forlade landet. Ministeren har endnu ikke besvaret spørgsmålet.

Tilbage sidder Geethika Brown angst for, hvad fremtiden bringer.

"Jeg er ked af det. Jeg er stærk, men jeg kan ikke forstå, hvad har jeg gjort for at have fortjent at skulle tilbage til det forfærdelige land," siger hun.