Det betyder nedlukningen i 38 kommuner for dig

”Ved igen at give jeres bidrag. Ved at blive hjemme i stedet for at gå ud er i med til at bryde smittekæder. I sidste ende er I med til at redde liv i vores land,” sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun præsenterede den delvise nedlukning af 38 kommuner. Philip Davali/ Ritzau/Scanpix

Fra på onsdag bliver 38 kommuner delvist lukket ned til og med 3. januar. Samtidig forlænges de eksisterende restriktioner indtil 28. februar i hele landet. Her er, hvad det betyder for dig.

07. december 2020

”Forhåbentligt bliver 2021 det år, vi kan tage afsked med coronaen. Men inden, vi når så langt, står vi over for nogle hårde måneder. Denne gang med årstiden imod os.”

Sådan lød det i dag fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun på grund af den voldsomt stigende coronasmitte i især Københavnsområdet, præsenterede den delvise nedlukning af 38 kommuner i blandt andet hovedstadsområdet samt nogle af de større byer som for eksempel Aarhus og Odense.

De nye restriktioner indebærer blandt andet hjemsendelse af skolebørn fra og med 5. klasse og opefter, nedlukning af kulturliv, restauranter, biografer og idræts- og foreningsliv.

Samtidig opfordrede statsministeren offentlige og private virksomheder i de 38 kommuner til at sende deres medarbejdere hjem, hvis ikke de varetager kritiske funktioner. Hvis det er muligt, bør medarbejderne arbejde hjemme.

Læs også: Aftale forlænget: Risikogrupper og forældre til hjemsendte børn kan få refusion

 Smitten er i hele samfundet

De nye restriktioner gælder til og med 3. januar 2021, og de nuværende restriktioner om eksempelvis at bære mundbind i offentlig transport og detailhandel og et forsamlingsforbud på 10 mennesker, bliver forlænget indtil 28. februar 2021.

Alt det, fordi man ser en bred smittespredning, der nu ikke kun gælder de unge, men som har spredt sig til alle generationer også blandt de ældre og sårbare grupper, og man ser også en smittespredning til blandt andet ældreplejen.

På pressemødet kom det frem, at man regner med at kunne hæve testkapaciteten til 100.000 test om dagen, når vi rammer juleferien, og at myndighederne snart vil komme med anbefalinger til, hvordan ældre og sårbare borgere kan holde jul på plejehjem og sociale botilbud.

Læs også: Topforsker om coronavaccine: Jeg sætter gerne min egen krop ind på det

Hvad betyder det for dig?

”Jeg ved godt, at de her nye restriktioner kommer til at trække veksler i Danmark igen,” sagde statsministeren.

”De kommer igen med kort varsel, og det betyder, at alle jer, der skal få det til at fungere, skal få det til at fungere. Men I må ikke være i tvivl om, at det nytter. Det har nordjyderne vist os.”

Men hvad betyder de nye restriktioner for dig, der er offentligt ansat? Og hvad gør du, hvis du har et barn, der er hjemsendt?

Med hjælp fra FOA Overenskomst forsøger Fagbladet FOA her at gøre dig klogere på, hvad nedlukningen betyder for dig.

Læs også: Svær tid på plejehjem: På få dage er fire beboere døde med covid-19

Jeg bor og arbejder i en af de 38 kommuner. Skal jeg på arbejde?

Offentlige og private arbejdspladser i de berørte kommuner opfordres til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner. Det er din leder, der afgør, om du skal møde på arbejde, derfor skal du som udgangspunkt møde på arbejde, medmindre din arbejdsgiver anviser hjemmearbejde eller sender dig hjem.

Læs også: Corona-mutation lukker Nordjylland: Kritiske arbejdsfunktioner skal stadig varetages

Arbejder jeg i en kritisk funktion?

På coronasmitte.dk er kritiske arbejdsfunktioner defineret på den her måde:

”Med kritiske funktioner sigtes der i denne sammenhæng blandt andet til personale ansat i sundheds- og plejesektoren (undtaget kosmetisk behandling mv.), ældreplejen, børne- og undervisningssektoren, politiet, kriminalforsorgen, forsvarets myndigheder, beredskabet, kødkontrollen, på området for socialt udsatte, til pelsning og aflivning af mink og til opretholdelse af den nødvendige forsyningsvirksomhed, herunder f.eks. fødevareforsyningen, dagligvaremarkedet, apotekervæsen, energi, vand, affaldshåndtering, tele- og IT-infrastruktur, finansielle infrastruktur mv.”

Er rengøringspersonale også en del af de kritiske funktioner?

Hvis du gør rent på et sygehus, plejehjem, i en daginstitution eller et andet sted, hvor der udføres kritiske funktioner, er FOAs vurdering, at god hygiejne er en forudsætning, og at du derfor også varetager en kritisk arbejdsfunktion.

Læs også: Mette F og sosu-hjælper i samtale: Coronakrisen har givet mere frihed til at tænke selv

Bliver børnene sendt hjem?

Elever fra 5. klasse samt elever på ungdoms- og voksenuddannelser i de 38 kommuner sendes hjem og skal fra på onsdag den 9. december undervises ved hjælp af fjernundervisning lige som i foråret.

Elever i 0.-4. klasse, samt sårbare børn og unge undtages fra hjemsendelsen, lige som dagtilbud til de mindste børn fortsat er åbne.

Jeg synes ikke, mit barn i 5. klasse skal være alene hjemme, men jeg er ikke selv hjemsendt, hvad gør jeg?

Hvis du arbejder i en kritisk funktion og derfor ikke er hjemsendt, bør du undersøge mulighederne for nødundervisning i din kommune, såfremt dit barn ikke kan være alene hjemme og modtage fjernundervisning på egen hånd. Kan der ikke findes en holdbar løsning og er der i øvrigt ikke andre der kan være hos barnet, så bør du gå i dialog med din arbejdsgiver og drøfte muligheden for at arbejdet udføres på andre tidspunkter, at du arbejder dét der er muligt, hjemmearbejde, ferie, afspadsering, eller alternativt – at du får tjenestefrihed uden løn. Vær endelig opmærksom på, at sårbare børn og unge ikke er omfattet af hjemsendelse/fjernundervisning.

Hvad hvis jeg rejser ud af kommunen? Gælder restriktionerne så stadig?

Hvis du rejser ud af din kommune, der som en af de 38 kommuner er ramt af nedlukningen, bør du stadig overholde restriktionerne, selv om du befinder dig i en anden kommune. Det vil sige, at du bør opføre dig, som om du var i din hjemkommune, og dermed bør du, hvis du kommer fra for eksempel København ikke besøge en biograf i Næstved eller gå på cafe i Kalundborg. ”Det betyder også, at hvis du er fra Aarhus, og har glædet dig til at komme en tur på Moesgaard, ikke kan tage i Randers Regnskov i stedet for,” understregede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på pressemødet.

Hvad betyder forsamlingsforbuddet for julen?

Du bør stadig kun mødes med 10 personer, og generelt skal du forsøge at holde de 10 personer til de samme 10, som du jævnligt ses med. I julen gælder stadig samme antal, altså du bør ikke holde jul med mere end 10 personer. Dog behøver det ikke at være de samme 10 personer, som du ses jævnligt med, og det giver mulighed for at se familie, som du ikke har set i noget tid. Læs mere i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om julen i denne folder.

Jeg er stadig i tvivl. Hvad gør jeg?

Er du i tvivl om noget, så kontakt din tillidsrepræsentant eller FOA-afdeling.

Se om din kommune er på listen ... 

Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Faxe, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Odense, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Slagelse, Solrød, Tårnby, Vallensbæk, Vordingborg og Aarhus.

Her gælder fra onsdag den 9. december til og med søndag den 3. januar, at:

Skoleelever fra 5. klasse og opefter sendes hjem og skal undervises digitalt

Barer, cafeer og restauranter skal holde lukket. Der må dog serveres takeaway.

Svømmehaller, fitnesscentre og idrætscentre skal holde lukket

Teatre, spillesteder og biografer skal holde lukket

Kilde: Sundhedsstyrelsen