Lilian kom på rette løntrin og får 1300 kroner mere om måneden
Lilian Hein Pallesen blev efter endt uddannelse indplaceret på grundløn trods mange års erfaring som social- og sundhedshjælper. Takket være sin tillidsmand og FOA Varde får hun fremover 1.322 kroner ekstra om måneden.
Af
Julie Kragh
06. november 2020
Da 47-årige Lilian Hein Pallesen for to år siden besluttede sig for at læse videre til social- og sundhedsassistent, havde hun lige præcis 11 års erfaring som hjælper.
Men da hun efter endt uddannelse vendte tilbage til kollegerne på Ansager plejecenter i Varde Kommune blev hun alligevel indplaceret på løntrin 22 svarende til grundløn.
Hun tænkte flere gange, at hun burde få tjekket sin anciennitet, men i en travl hverdag kom hun alligevel fra det.
“Jeg gik ud fra, at det hele var i orden. Man tænker jo, at der er styr på alle de papirsager,” fortæller hun.
Heldigvis er hendes tillidsmand meget optaget af at gennemgå sine kollegers indplaceringer og det viste sig hurtigt, at kommunen ikke havde medregnet al Lilian Hein Pallesens erfaring fra tidligere job.
Læs også: Meral fik 60.000 kroner efter løntjek: Før i tiden stolede jeg bare på min arbejdsplads
En dyr fejlI stedet for at blive placeret på løntrin 26, som hun var berettiget til med sine 11 års erfaring som social- og sundhedshjælper, var hun altså blevet placeret på løntrin 22 og havde ikke udsigt til at stige før om fire år.
En fejl, der ville have kostet hende hele 63.456 kroner plus pension og ferietillæg, hvis den ikke var blevet opdaget. Men så galt gik det heldigvis ikke.
Tillidsmanden tog kontakt til FOA Varde, hvor sektorformand for Social- og Sundhedssektoren Arne Højvang gik ind i sagen.
“Han bad mig sende mine ansættelseskontrakter og lønsedler fra de to steder, så jeg skulle lige i gemmerne. Jeg havde heldigvis det hele liggende,” fortæller Lilian Hein Pallesen.
Ganske som hun havde regnet med, viste gennemgangen, at hun lige netop havde haft 11 års erfaring, når man regnede alle hendes tidligere ansættelser med.
Uha - det er mange penge!
I midten af oktober fik Arne Højvang en mail fra Varde Kommune, der accepterede hans udregning.
“Det er rart, at vi ikke skal kæmpe om det. Sagen her er jo klokkeklar, men det viser bare, hvor vigtigt det er, at man få al erfaring skrevet på, når man starter et nyt sted, så man får de lønstigninger, man er garanteret gennem overenskomsten,” slår han fast.
“Uddannelse skal kunne betale sig - man skal vende tilbage på samme løntrin,” tilføjer han.
Lilian Hein Pallesen glæder sig - forståeligt nok - også over sin lønstigning.
“Uha - det er mange penge! Det var godt, at vi fik gjort noget”, siger Lilian Hein Pallesen glad.
Udover at få 1.322 kroner ekstra om måneden, får Lilian Hein Pallesen også efterbetalt løn for de fire måneder, hvor hun ved en fejl blev underbetalt - cirka 5.000 kroner før skat.
“De skal nok bruges på en ny lænestol”, fortæller hun.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
Ikke den enesteOgså Lilian Hein Pallesens tillidsmand, Birthe Helene Nielsen, glæder sig over sagens udfald.
“Folk skal altså have den lønramme, de har krav på, for vi er jo i forvejen ikke højtlønnede. Samtidig har vi nogle utroligt indviklede lønsedler, der gør, at folk kan ikke overskue det.”
Siden hun for alvor blev opmærksom på problemet i december, har hun hjulpet yderligere en hjælper og en assistent udover Lilian. Alle sagerne handler om anciennitet.
“Det er dejligt at hjælpe kollegaer til at få den løn, de har krav på,” slår hun fast.
I FOA Varde har Arne Højvang indtil videre haft 17 sager omhandlende løntjek i år, der samlet set har indbragt medlemmerne 528.700 kroner.