Gitte fik sagen til at rulle: Fejl i yderligere otte kollegers lønsedler

En undren over normtimer hos en enkelt medarbejder, resulterede i at FOA fandt fejl hos 9 ansatte på samme bosted. Heidi Lundsgaard

Social- og sundhedshjælper Gitte Nielsen fik gennemgået sin lønseddel, da hun undrede sig over sine normtimer. FOA endte med at tjekke alle lønsedlerne for FOA-medlemmerne på arbejdspladsen og fandt fejl, der kan løbe op i 100.000 kroner.

18. november 2020

51-årige Gitte Nielsen har i seks år været ansat som social- og sundhedshjælper på et botilbud i Svendborg Kommune.

Hun har i flere år arbejdet 30 timer om ugen, men var i en periode oppe på 37 timer. I den forbindelse blev hun opmærksom på, at der var rod i hendes normtimer. Det så ofte ud til, at hun skyldte sin arbejdsgiver timer.

“Min tillidsmand sagde, at det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at normtiden passer, så jeg gik til FOA for at få det hele tjekket igennem,” forklarer hun.

Og det er både hun og FOA Sydfyn glade for, at hun gjorde.
For det viste sig nemlig, at der udover fejl i normtimerne også var andre problemer. Og hvad værre var - fejlen i Gitte Nielsens aflønning var ikke en enlig svale.

Læs også: Meral fik 60.000 kroner efter løntjek: Før i tiden stolede jeg bare på min arbejdsplads

Fejl hos ni medarbejdere
Tværtimod viste et efterfølgende grundigt løntjek, at hele otte af hendes FOA-kolleger på arbejdspladsen også havde fejl i deres lønsedler.

“Vi blev noget overrasket. Og flere af mine kolleger har sagt, at de aldrig har tjekket deres lønseddel,” forklarer Gitte Nielsen.

Ifølge Maria Haladyn, der er næstformand for Sundhed og Servicesektoren i FOA Sydfyn, har der været meget, der skulle tjekkes op på.
“Det er en meget kompliceret sag,” fastslår hun.

FOA blev inviteret på besøg

Udover at arbejdsgiveren har flyttet medarbejderes manglende eller overskydende timer mellem normperioder, er også FO-dage i nogle tilfælde blevet suppleret op med afspadsering, ligesom der har været problemer med overarbejdsbetaling og udbetaling af ikke-afholdte FO-dage.

FOA blev inviteret ud på arbejdspladsen og holdt møde med lederen og vagtplanlæggeren, så der fremover kan komme styr på både arbejdstid og løn.

Maria Haladyn glæder sig over, at der var en god dialog mellem parterne, og at der på mødet blev også drøftet muligheden for, at FOA Sydfyn kunne komme ud på arbejdspladsen og undervise de ansatte i lønsedler og overenskomstreglerne.

Det handler om retfærdighed

Gitte Nielsen lægger vægt på, at hun har været glad for arbejdspladsens håndtering af sagen indtil videre.

“Vi er da forbavsede over, at der er fundet så mange fejl hos ni medarbejdere, men jeg har en forhåbning om, at både ledelsen og medarbejderne nu sætter sig bedre ind i FOAs overenskomst,” siger hun.

Sagen er ikke afgjort endnu, men den kan ifølge FOA Sydfyn komme til at indbringe medlemmerne omkring 100.000 kroner i alt.

Gitte Nielsen har dog ikke tænkt nærmere over, hvor stort et beløb hun kan se frem til at få udbetalt - og det er heller ikke det vigtigste.

“Det handler ikke om pengene, men om retfærdighed. Vi skal have den løn, vi arbejder for,” slår hun fast.

Læs også: 5 ting du skal huske at tjekke på din lønseddel

Ikke bevidst snyd
Maria Haladyn fra FOA Sydfyn understreger, at der ikke er noget, der tyder på, at Svendborg Kommune har haft intentioner om at snyde Gitte Nielsen og hendes otte kolleger.

“Det er klassisk for bosteder, hvor der er mange forskellige faggrupper ansat, at man kan komme til at blande overenskomster og lokalaftaler sammen. Det er bestemt ikke bevidst snyd, og vi havde en god dialog om, hvordan man kan prøve at løse det fremover omkring planlægning, så det ikke sker igen,” siger hun.

Hos FOA Sydfyn havde man alene i 2019 mellem 20-30 løntjek-sager, der har indbragt medlemmerne omkring 500.000 kroner.

Maria Haladyn opfordrer derfor alle til at tjekke deres lønsedler og til at snakke med først deres tillidsmand og dernæst FOA, hvis man finder fejl eller uregelmæssigheder.