Aktører vil have regeringen til at vedtage en folkesundhedslov

Ideen med en folkesundhedslov er, at den skal skabe mere lighed i sundhed. Selvom der i Danmark er lige adgang til sundhedsvæsenet, lever en kvinde med lav indkomst i gennemsnit 5,5 år kortere end en kvinde med høj indkomst.  Colourbox

57 aktører har skrevet under på en appel til regeringen om at få indført en folkesundhedslov i tråd med den, man kender fra Norge. Målet med loven er gøre sundheden lige for alle. 

05. november 2020

FOA har sammen med 56 andre aktører skrevet under på en appel om at få indført en folkesundhedslov i Danmark. Tanken er, at en sådan lov skal mindste den sociale ulighed i sundhed og skabe et ”sundere, mere lige og bæredygtigt Danmark.” Det fremgår af appellen, der i dag bliver overrakt til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. 

En rapport fra Sundhedsstyrelsen slår fast, at der bliver flere og flere kronikere i Danmark, og at danskere med kortere uddannelser er mere syge end dem med lange uddannelser. Det er den udvikling, organisationerne vil lave om på. 

Sundhed et ansvar for hele den offentlige sektor

Jacob Torfing, der er professor ved Roskilde Universitet og ekspert i offentlig forvaltning, er positiv over for en mere fokuseret indsats på folkesundhed.

”Med et større fokus på forebyggelse, går man væk fra at fokusere på at hjælpe folk, når de allerede er blevet syge. Det giver både politisk, menneskeligt og økonomisk mening,” siger han og fortsætter: 

”En folkesundhedslov indebærer, at sundhed bliver et ansvar for hele den offentlige sektor, så det tænkes ind i beskæftigelsespolitik, transportpolitik og alle andre politikker,” siger han. 

Kommer forhåbentlig til at ligne den norske

FOA har sammen med 56 andre aktører skrevet under på en appel om at få indført en folkesundhedslov i Danmark. Tanken er, at en sådan lov skal mindske den sociale ulighed i sundhed og skabe et sundere, mere lige og bæredygtigt Danmark. Det fremgår af appellen, der i dag bliver overrakt til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). 

En rapport fra Sundhedsstyrelsen slår fast, at der bliver flere og flere kronikere i Danmark, og at danskere med kortere uddannelser er mere syge end dem med lange uddannelser. Det er den udvikling, organisationerne vil lave om på.  

Blandt de kronisk syge er også en del af FOAs medlemmer. Det viser en undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed fra sidste år, hvoraf det fremgår, at specielt diabetes og slidgigt forekommer hyppigere hos FOAs medlemmer end hos resten af den arbejdende befolkning. 

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Sundhed bliver et ansvar for hele den offentlige sektor
Jacob Torfing, der er professor ved Roskilde Universitet og ekspert i offentlig forvaltning, er positiv over for en mere fokuseret indsats på folkesundhed.
 
”Med et større fokus på forebyggelse, flytter man fokus fra at hjælpe folk, når de allerede er blevet syge til at forhindre, at de bliver det. Det giver både politisk, menneskeligt og økonomisk mening,” siger han og fortsætter: 
 
”En folkesundhedslov indebærer, at sundhed bliver et ansvar for hele den offentlige sektor, så det tænkes ind i beskæftigelsespolitik, transportpolitik og alle andre politikker." 
 

Læs også: Quiz: Kan du dit fagblad

Efter norsk forbillede
Han håber, at en eventuel folkesundhedslov vil komme til at ligne den norske ’folkehelselov’, der trådte i kraft i 2012. 
 
”Det norske eksempel på en folkesundhedslov bygger ikke udelukkende på et forebyggende arbejde i de politiske beslutningsprocesser, men har også fokus på at skabe samarbejder og netværk mellem virksomheder, organisationer og borgere for at fremme sundheden i samfundet,” siger han. 
 
Af den appel, som organisationerne overrækker til regeringen i dag, fremgår det, at aktørerne med en folkesundhedslov ønsker ”en aktiv og forpligtende stillingtagen til, hvordan vi gør sunde valg til nemme valg og skaber gode rammer for sundhed, trivsel og fællesskaber i hele befolkningen.” 
 

Læs også: Fagbladet FOA – medlemmernes medie

Alle skal forpligte sig
Ifølge formand for FOA, Mona Striib, handler det om, at alle dele af samfundet i højere grad forpligter sig til folkesundheden.
 
”Tanken er, at vi som samfund forpligtiger os til at tænke folkesundhed og forebyggelse ind i alle de love, der vedtages i fremtiden,” siger hun. 
 
Hun understreger, at lige netop FOAs medlemmer spiller en vigtig rolle i at få et sundere samfund. 
 
”Vores faggrupper beskæftiger sig med kernevelfærden, og derfor er de en vigtig brik i den indsats, der skal til for at få fremmet arbejdet med bedre folkesundhed og mindske uligheden i sundhed,” siger hun.