Regionerne opretter klinikker for patienter med coronasenfølger

Status pr. 29. oktober 2020 er ifølge Sundhedsstyrelsen, at der har været godt 44.000 bekræftede smittede med coronavirus i Danmark, omkring 3.800 indlagte og 716 dødsfald i relation til covid-19. Colourbox

Inden årets udgang vil regionerne oprette klinikker til behandling af patienter med senfølger efter coronavirus. Det sker på baggrund af en række anbefalinger fra en følgegruppe under Sundhedsstyrelsen. Rigtig godt, mener FOA.

03. november 2020

Patienter, der lider af gener efter smitte med coronavirus, kan inden udgangen af 2020 blive henvist til regionale klinikker for behandling af senfølger efter coronavirus. Klinikkerne bliver oprettet på baggrund af input fra en tværfaglig følgegruppe under Sundhedsstyrelsen.

”Der bør i hver region etableres en regional klinik med tværfaglige teams. Klinikkerne skal både vurdere og behandle patienter med senfølger og samtidig sørge for, at vi får mere viden. Udredningen af senfølger forudsætter et tæt samarbejde og faste samarbejdsstrukturer mellem flere specialer og fagligheder,” siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er ikke alle senfølgepatienter, der skal behandles på klinikkerne, men dem, hvor der opstår ”uventede, langvarige eller komplekse senfølger”, som har en varighed på mere end seks uger. Det skriver Sundhedsstyrelsen i sine anbefalinger.

Læs også: Invaliderende senfølger efter corona: Hosnya kan ikke arbejde som før

FOA: Et rigtig godt tilbud
Hos FOA ser man positivt på, at senfølger efter coronavirus og behandlingen af dem bliver taget alvorligt af myndighederne.

”Da det er meget væsentligt, at man får fulgt op på indsatser på senfølger, er det rigtig godt, at man får nogle klinikker, der koncentrerer sig om det, så man centralt får nogle erfaringer. På den måde kan man være sikker på, at man giver den allerbedste behandling til at komme over sygdommen,” siger formand for FOA, Mona Striib.

Danske Regioner klar med klinikker i 2020

Regionerne går nu i gang med at etablere senfølgeklinikkerne og forventer, at de første patienter vil blive modtaget inden udgangen af 2020. Det skriver de i en pressemeddelelse.

”Det er vigtigt at slå fast, at patienter med senfølger efter covid-19 allerede bliver behandlet i vores sundhedsvæsen i dag. Men med de nye senfølgeklinikker i hele landet bliver det nemmere at være patient, fordi det bliver tydeligere, hvilke opgaver som skal løses ved egen læge, og hvilke opgaver der skal løses på hospitalerne,” siger Ulla Astman, der er næstformand i Danske Regioner i pressemeddelelsen.

Læs også: Fem fagforbund i opråb: Coronasenfølger kræver national plan

Opråb fra fagforbund
I september måned var FOA sammen med fire andre fagforbund ude med en appel til regeringen om at få etableret en national handlingsplan for patienter med senfølger efter coronavirus. De nye anbefalinger om behandlingen af senfølger fra Sundhedsstyrelsen er gode, men ikke helt fyldestgørende endnu, mener Mona Striib.

”Vi kan stadig have behov for noget, der er mere omfattende. Men vi må indse, at det også tager tid at indsamle erfaringer til en egentlig national handlingsplan. For eksempel kunne vi godt ønske os, at der kom et tilbud om et intensivt træningsforløb til dem, der har brug for det,” siger hun.

”Men lige nu skal man lynhurtigt have etableret tilbuddet, så man er sikker på, at man som patient bliver henvist til det rigtige sted,” siger Mona Striib.