Stor uenighed om adgang til plejehjem ved udbredt coronasmitte

Torben Hollmann (tv.), sektorformand i FOA, er ikke enig med adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup, der vil have restriktionerne for besøg på plejehjem lempet trods stigende smitte. "Hvis man skifter kurs og begynder at holde plejehjem åbne for besøg indendørs trods stor smitterisiko, er der ingen der skal pege fingre ad vores medlemmer og give dem skylden," lyder det fra Torben Hollmann. Pressefotos // Malte Kristiansen // Jeppe Bjørn, Claudi+Capion

Plejehjem er underlagt for skrappe restriktioner for besøg, mener Ældre Sagen, der vil have ministeren på banen. FOA er uenig.

03. november 2020

Et stigende antal plejehjem er blevet underlagt restriktioner eller forbud for besøg i takt med, at coronavirus breder sig. Udviklingen vækker bekymring hos Ældre Sagen, der derfor har sendt et brev til Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S).

”Vores synspunkt er, at ministeren og kommunerne bør gøre alt, hvad de kan for at lempe restriktionerne i lyset af, at vi siden foråret har lært meget og nu har værnemidler," lyder det fra Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen.

I brevet kalder Ældre Sagen restriktionerne for ”et alvorligt indgreb i selvbestemmelsesretten” og sætter spørgsmålstegn ved, om det er rimeligt, at plejecentrenes beboere i nogle tilfælde kun må have besøg af én person eller muligvis igen vil blive tvunget til at have besøg udendørs i telte.

FOA: Ikke sådan vi beskytter de ældre

Hos FOA er man forundret over udmeldingen fra Ældre Sagen. Her er holdningen, at det med de stigende smittetal in mente bør handle om at beskytte de ældre ved at gøre alt, hvad man kan for ikke at bringe virus ind på plejehjem, lyder det fra sektorformand Torben Hollmann.

"Vores opgave er at passe på både personalet og de ældre, og det synes jeg ikke, man gør ved at kræve, at plejehjem, hvor der er stor smitterisiko, for alt i verden skal forblive åbne," siger Torben Hollmann.

"Men dermed ikke sagt, at jeg ikke forstår frustrationerne. De ældre er jo afskåret fra dem, de elsker, men forhåbentlig i en kort periode. Alternativet er muligvis at blive afskåret fra dem for livet. Der er ikke et eneste menneske, der ikke kan forstå, at det er surt ikke at kunne få besøg, men jeg synes, man skal være forsigtig og lytte til myndighederne,” fortsætter sektorformanden.

Ønsket om bedre balance

Ældre Sagen opfordrer i brevet ministeren til, at der sikres en bedre balance mellem på den ene side risikoen for at blive smittet med Covid-19 - og på den anden side omkostningerne ved at skulle undvære sine kære og tilbringe den sidste del af livet i sorg, fortvivlelse og ensomhed.

"Sundhedsstyrelsen har fortalt os, at hvis værnemidlerne bliver brugt korrekt, hvis der bliver holdt afstand og sprittet af, så er det ikke nødvendigt at lukke plejehjemmene. Alligevel er der nu indført besøgsforbud eller restriktioner i mange kommuner,” forklarer Bjarne Hastrup.

Fagbladet FOA har bedt Sundhedsstyrelsen om at forholde sig til dén udtalelse, men det ønsker styrelsen ikke, fordi det ikke er dens arbejdsområde. I en mail skriver styrelsen:

"Sundhedsstyrelsens retningslinjer handler ikke om, hvem der må komme eller få besøg på de pågældende steder, men udelukkende om hvordan man forebygger smitterisikoen ved besøg."

26 kommuner med forbud

Styrelsen for Patientsikkerhed har i skrivende stund indført et decideret besøgsforbud på et eller flere plejehjem i 26 kommuner. Det betyder, at det som udgangspunkt kun er nærmeste pårørende, der må komme på besøg. 

Læs også: Overlæge: Vi skylder personalet i ældreplejen en kæmpe tak

På dets hjemmeside gør Styrelsen for Patientsikkerhed klart, at et ’besøgsforbud er et alvorligt indgreb i privatlivet’, og at det derfor kun benyttes, hvis det er ’absolut nødvendigt’.

Bjarne Hastrup fortæller, at han har tillid til myndighederne, men:

”Vi tillader os at spørge, om man nu har gjort alt, man kunne, inden man laver restriktioner, som vi synes er for voldsomme, og som vi ønsker bliver genovervejet. Det er en åben, demokratisk debat, hvor vi opfordrer myndighederne til at tænke sig ekstra godt om for at se, om vi ikke kan få en bedre balance, hvor der bliver taget hensyn til beboernes mentale sundhed,” siger Bjarne Hastrup.

- Så du tror ikke, at hensynet til medmenneskelighed spiller ind, når myndighederne træffer deres beslutninger?

”Det er jeg bange for, at det ikke gør i tilstrækkeligt omfang. Derfor vil vi gerne have, at man giver det endnu en tanke i lyset af den hjerteskærende situation, som ældre borgere på plejehjem er sat i. Jeg tror, at den her situation vil vare ved i halve eller hele år. At beboerne kun har kort tid tilbage at leve i skal kalkuleres med,” siger Bjarne Hastrup.

"Skal ikke pege fingre ad vores medlemmer"

Tilbage hos FOA er Torben Hollmann fortsat forundret. Han opfordrer til, at Ældre Sagen og Bjarne Hastrup tager deres del af ansvaret, hvis de får deres vilje med det resultat, at smitten igen viser sig på plejehjem.

"Det er i høj grad lykkedes at holde virus ude af plejehjem henover sommeren og frem til i dag. Hvis man skifter kurs og begynder at holde plejehjem åbne for besøg indendørs trods stor smitterisiko, er der ingen, der skal pege fingre ad vores medlemmer og give dem skylden. For de gør en kæmpe indsats hver eneste dag for at beskytte de ældre og give dem livskvalitet i en svær tid," siger Torben Hollmann.

Fagbladet FOA har spurgt efter interview med sundheds- og ældreministeren om Ældre Sagens ønske, men her lyder det, at fagbladet må afvente ministerens svar til Ældre Sagen.