Overlæge: Vi skylder personalet i ældreplejen en kæmpe tak
Medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjem bærer ansvaret for, at smitte med coronavirus blandt de ældste i samfundet er lav, lyder det fra overlæge.
26. oktober 2020
”Vi skal prise os lykkelige over, at det ikke er gået værre på vores plejehjem. Det er udelukkende personalets fortjeneste.”
Sådan siger overlæge og formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen. Men ifølge ham fortjener personalet i hjemmeplejen og på plejehjem langt større anerkendelse for deres indsats.
Derfor gik overlægen til tasterne og skrev en rosende besked på det sociale medie Twitter til sektorformand i FOA, Torben Hollmann:
”Jeg er dybt imponeret over jeres evne til at holde coronaen væk fra plejehjem og ældrepleje. Det kan vi godt mærke på de intensive afdelinger! Tak for det.”
Puklen afvikles
Et opslag, der efterfølgende er blevet delt af blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke. Til Fagbladet FOA uddyber Joachim Hoffmann-Petersen:
”Helt egoistisk er det indsatsen i ældreplejen, der afgør, om jeg kan holde fri til jul. Selvom vi har pænt høje smittetal, er der få indlagte, fordi smitten i høj grad findes blandt yngre mennesker. Det er i stort omfang lykkedes at holde corona væk fra plejehjemmene. Hvis det fortsætter sådan, kan vi blive ved med at afvikle puklen fra foråret.”
Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op
Og udviklingen har været positiv sammenlignet med foråret, viser tal fra Statens Serum Institut. Uge 14 markerede en kedelig rekord med 144 smittetilfælde på plejehjem. Men siden uge 19 har der maksimalt været 21 bekræftede tilfælde på plejehjem om ugen. Den seneste opgørelse viser, at der var i uge 42 var 14 nye plejehjemsbeboere smittet med coronavirus.Vred over mangel på værnemidler
En velkendt udfordring tilbage i foråret var, at der manglede værnemidler i ældreplejen. En situation som Joachim Hoffmann-Petersen kalder ’skandaløs’.
”I foråret var jeg vred over, at vi var så dårligt forberedte. Vi blev taget med bukserne nede og manglede i den grad værnemidler, og derfor blev de taget fra ældreplejen. Nogle kommuner havde mangel på værnemidler helt frem til juni måned. Nu er der værnemidler nok, og der er kommet bedre procedurer som for eksempel løbende test af personale.”
Læs også: Opråb fra sosu: Vi er mere end varme hænder
Ifølge Joachim Hoffmann-Petersen er en af de største udfordringer nu at bevare en god livskvalitet for beboerne."Selvom vi taler om ekstra coronakilo, har mange tabt sig, fordi de spiser alene og ikke får den omsorg, de plejer. Så selvom det er en svær balancegang, skal vi forsøge at finde metoder, der gør, at ældre mennesker fortsat kan have social kontakt med pårørende."