I tvivl om mundbind? Her er reglerne
Fra torsdag den 29. oktober gælder nye corona-retningslinjer for brugen af mundbind. Bliv klogere på, hvad det betyder for dig.
26. oktober 2020
Opdateret 30/10.
På pressemødet fredag den 23. oktober kunne statsminister Mette Frederiksen (S) meddele, at coronavirussen er tilbage for fuld styrke. Det betyder, at der nu bliver indført en række yderligere restriktioner, herunder for brugen af mundbind.
Det gælder for alle:
Fra torsdag den 29. oktober og frem til 2. januar 2021 skal der bæres mundbind eller visir på steder, hvor der er offentlig adgang. Det gælder blandt andet på hospitaler, i fitnesscentre, i biografen, og når man køber ind i supermarkedet.Kravet gælder dog ikke, når man eksempelvis sætter sig ned i biografen. Kun når man kommer og går, og når man rejser sig.
Kravet om mundbind i al offentlig transport forlænges til 2. januar 2021.
Læs også: Så kom de: Nye retningslinjer om brug af mundbind, maske og visir
Det gælder for dig, der arbejder i sundheds- og ældreplejen:I restriktionerne står nu, at der er "krav om mundbind eller visir på sundheds- og ældreområdet samt visse dele af socialområdet" fra torsdag den 29. oktober. I en uddybende mail fra Sundheds- og Ældreministeriet præciserer de, at:
Kravet gælder for personer på 12 år og derover, herunder patienter, besøgende og medarbejdere, når de befinder sig i lokaler, hvortil offentligheden har adgang.
Kravet gælder ikke for medarbejdere og lignende, der opholder sig i et aflukket rum eller bag en afskærmning, hvortil alene medarbejdere og lignende har adgang.
Kravet gælder ikke personer med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.
Læs hele bekendtgørelsen her.
Det gælder for dig, der arbejder på blandt andet botilbud:
Efter de nye regler skal ledelsen på sociale tilbud som eksempelvis botilbud, anbringelsessteder eller herberger, løbende vurdere, om der på tilbuddet er tæt kontakt med beboere eller brugere, som er i risikogruppen, og som derfor kan være i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19. Er dette tilfældet, skal der være krav om mundbind eller visir på tilbuddet.
Kravet om mundbind gælder indendørs i alle lokaler med adgang for offentligheden, men ikke for brugeren eller beboeren og på dennes eget værelse eller i egen bolig.
Hvis et tilbud er omfattet af krav om mundbind, er der dog en række undtagelser. For eksempel gælder kravet ikke for personer under 12 år og mennesker, som på grund af fysisk eller psykisk svækkelse ikke er i stand til at bære mundbind.
Social- og Indenrigsministeriet har udgivet et svarark med ofte stillede spørgsmål om brugen af mundbind på socialområdet, hvor du kan læse mere om de nye regler.
Du kan også læse hele bekendtgørelsen fra retsinformation.dk her.
Læs også: Kend reglerne: Må din leder forbyde mundbind?
Det gælder for dig, der arbejder med børn:Fra den 29. oktober får pædagogisk personale ret til at bære visir på arbejdet. Men det er altså frivilligt. Derfor skal man også selv betale for sit visir.
"Når der ikke er tale om mundbind i den sammenhæng, er det, fordi det er vigtigt, at børn kan se lærerens og pædagogens ansigtsudtryk," sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde søndag eftermiddag.
Retten til at bære visir gælder ifølge Børne- og Undervisningsministeriet også for dagplejere.
Der er intet krav om, at forældre skal bære mundbind i institutionerne.
På Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside står der dog, at "kommuner og dagtilbud kan fastsætte retningslinjer for forældres adfærd i dagtilbud. Der vil herunder kunne fastsættes retningslinjer af hensyn til den almindelige ro og orden, herunder for at opretholde en vis hygiejne. Krav om brug af mundbind under forældres ophold i dagtilbuddet vil kunne indføres, hvis det er sagligt og proportionalt."
Det gælder for dig, der arbejder på idrætsområdet, fx i en svømmehal:
Også i svømmehaller og idrætshaller er der fra torsdag den 29. krav om mundbind. Men det er stadig usikkert, om det gælder personalet. I et svarark fra kulturministeriet står, at der i en svømmehal skal bæres mundbind, når man kommer og går fra omklædningen, men:
"I en svømmehal, når man har svømmetøj på og går til og fra bassinet, skal man ikke have mundbind eller visir på."
Samtidig står der, at der skal bæres mundbind eller visir indendørs af alle kunder, besøgende, tilskuere og personale samt udøvere og deltagere, som ikke udøver idrætsaktiviteten.
Og det kalder på en præcisering, mener Charlotte Bredal, som er arbejdsmiljøkonsulent i FOA.
"På grund af de to modsatrettede formuleringer har FOA kontaktet ministeriet for at få præciseret, om personalet i svømmehaller skal bære mundbind," siger hun.
Det gælder for dig, der arbejder i en kantine:
På Fødevarestyrelsens hjemmeside står:
"Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet er der ikke krav om mundbind i kantiner på arbejdspladser, hvor kun de ansatte har adgang, da det ikke anses for et serveringssted. Er det en kantine, hvor offentligheden har adgang (f.eks. fordi personer, der ikke er tilknyttet arbejdspladsen, kan komme ind fra gaden), vil der derimod være tale om et serveringssted, hvis man kan sidde ned på stedet."
Det gælder for dig, der ikke er omfattet af krav om mundbind, men som ønsker at bære et:
Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA, kan ikke forestille sig, at en arbejdsgiver vil forbyde en ansat at bære mundbind, selvom der ikke er krav om det på arbejdspladsen.
”Men hvis din leder nægter dig at bære mundbind, så bør du bede om en god og saglig grund for beslutningen,” siger hun.
Til dig, der stadig er forvirret:
Krav, regler, anbefalinger og restriktioner omkring brug af mundbind ændrer sig hele tiden, og området er stadig uklart. Tag fat i din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling, hvis du er i tvivl, om du skal bære mundbind på arbejdet.
Find din FOA-afdeling her.
Artiklen er senest opdateret med præciseringer om krav om mundbind og visir i svømmehaller og kantiner.