Tidlig pension på vej: Se, hvordan du ellers kan trække dig fra jobbet
Lige nu forhandler Folketingets partier om tidlig pension, som en del FOA-medlemmer forventes at kunne benytte sig af. Men medlemmerne er forskellige, og de får brug for hele pensionspaletten. Her kan du få du et overblik over, hvad der er af muligheder.
24. september 2020
FOAs medlemmer tænker langtfra ens om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. De fordeler sig lige som danskerne bredt set på forskellige typer, der har forskellige behov for og ønsker til, hvordan de vil afslutte arbejdslivet.
En medlemsundersøgelse viser dog, at to tredjedele af medlemmerne på tværs af faggrupper regner med at stoppe, før de får ret til folkepension. Og endnu flere (79 procent) vil gerne benytte sig af tilbuddet om tidlig pension, hvis regeringen får sit forslag gennem Folketinget.
”Derfor er forslaget om tidlig pension så vigtigt for vores medlemmer. Mange er startet tidligt på arbejdsmarkedet, og de fleste har haft både fysisk og psykisk krævende opgaver,” siger FOAs formand Mona Striib.
Men der er også brug for andre ordninger, mener hun.
”Vi vil gerne have en tretrins-raket med lettere adgang til førtidspension, seniorpension for de nedslidte og den tidlige pension til dem, der endnu ikke helt nedslidte, men ikke kan holde de sidste år.”
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
Efterløn eller tidlig pension?Et nyt forskningsprojekt om ”Seniorarbejdsliv”, som næsten 16.000 over 50-årige fra forskellige brancher og fag har deltaget i, viser væsentlige forskelle mellem FOAs store faggrupper. En fjerdedel af sosu’erne vil for eksempel ’blive på arbejdsmarkedet så længe som muligt’, mens det kun er hver sjette dagplejer og hver tiende pædagogmedhjælper.
Cirka to ud af fem i de tre faggrupper forventer ifølge undersøgelsen at trække sig fra arbejdsmarkedet med efterløn. De af dem, der også bliver berettiget til tidlig pension, kan derfor komme i en valgsituation, påpeger Per H. Jensen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
”Hvis jeg havde valget, ville jeg nok vælge tidlig pension, for i efterlønnen får man en meget stor modregning fra sin arbejdsmarkedspension. FOAs medlemmer kom dog ret sent med i pensionsordningerne, så mange har en relativt lille opsparing. Budskabet er, at man bør lave sin egen individuelle beregning af, hvad der bedst kan betale sig,” siger han.
Læs også: Ret til tidlig pension: Det betyder regeringens udspil for dig
Dødsstødet til efterlønnenI sit forslag til tidlig pension vurderer regeringen, at i 2022 vil 4000 personer indenfor FOAs faggrupper vil være berettigede til ydelsen. Mange med behov for at slutte arbejdslivet før folkepensionsalderen må derfor satse på andre ordninger.
Per H. Jensen vurderer, at tidlig pension vil være dødsstødet til efterlønnen, og slidte seniorer vil derfor sprede sig på andre ordninger og ydelser.
”Nogle vil søge over i dagpenge- og sygedagpengesystemet, som vi allerede kan se det. Men ellers bliver tilbagetræknings-paletten i fremtiden: førtidspension, seniorpension, tidlig pension – og kun ganske få efterlønnere,” siger han.