Sosu’er efter fangeflugt: Politiet tørrede problemet af på os
Tre af de sosu-assistenter, der blev taget som gidsler på retspsykiatrisk afdeling i Slagelse, retter nu skarp kritik af blandt andet Kriminalforsorgens håndtering af sagen. Kriminalforsorgen vil dog ikke efterkomme sosu’ernes ønske om at mødes.
28. maj 2020
Da Retten i Næstved forleden behandlede sagen mod bandelederen Hemin Dilshad Saleh, forsøgte han via sin forsvarer at sige undskyld til de fire social- og sundhedsassistenter, der blev taget som gidsler og truet på livet i forbindelse med hans dramatiske flugt fra den retspsykiatriske afdeling SL10 i Slagelse. Og han tilbød også at mødes med en af dem – hans kontaktperson Camilla på afdelingen – i et konfliktråd, hvor offer møder gerningsmand.
”Jeg overvejede kort, om det var en god idé. Men jeg sagde nej, da jeg hørte, at Hemin og de andre tiltalte havde siddet og grinet i retten, da de så overvågningsvideoerne fra den eftermiddag. Jeg har ikke noget at tale med ham om,” siger Camilla.
Sammen med to af sine kolleger fra den eftermiddag, Mette og Tina, fortæller hun nu for første gang offentligheden om forløbet op til og efter den dramatiske tirsdag 19. november sidste år.
Læs også: Fangeflugt: Trusler på livet mod sosu'er koster 15 måneders fængsel
Vi blev svigtet
Forsøgte at tage sit eget liv
Uenighed om sindssygdom
Overlægen skred ind
To dage senere mødte Camilla på vagt. Hun har arbejdet i psykiatrien i 25 år – heraf seks år i retspsykiatrien. Og hun er vant til at arbejde med hærdede forbrydere fra organiserede kriminelle miljøer.
Således er alle patienter på SL10 i Slagelse surrogatfanger, der på grund af diagnoser og/eller aparte og måske selvskadende adfærd ikke kan sidde varetægtsfængslet i en arrest.
Midt i november sidste år var Camilla på aftenvagt både fredag, lørdag og søndag. Hun kan af hensyn til tavshedspligten ikke fortælle om sine oplevelser med Saleh, men i redegørelsen fra Rigspolitiet fremgår det, at overlægen på SL10 mandag kunne konstatere, at der i løbet af weekenden var forskellige udfordringer i forhold til at få surrogatfangen til at respektere afdelingens husorden.
Planlagde flugt
Det beskrives blandt andet, at han havde flere besøg og var meget flittig på sin telefon, som havde været inddraget de første dage, men han havde fået lov til at benytte i weekenden.
På den baggrund besluttede overlægen mandag, ifølge redegørelsen, at inddrage telefonen igen. Og tirsdag havde han dannet sig et så godt billede af surrogatfangen, at han kontaktede politiet og meddelte, at Saleh faktisk ikke burde være indlagt på en psykiatrisk afdeling. Under den samtale bad overlægen også, ifølge redegørelsen, politiet om at indføre besøgs- og brevkontrol. Det afviste politiet.
I dag er Camilla ikke i tvivl om, at Saleh brugte den weekend på at planlægge flugten.
”Anderledes kan det ikke have været,” siger hun og understreger, at de tre medarbejdere ikke har det mindste at udsætte på deres arbejdsplads:
”Vi kunne ikke have handlet hurtigere på vores afdeling.”