Aftale om penge til corona-risikogrupper er på plads

Forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen  finder det glædeligt, at regeringen endelig har landet en aftale om ansatte og pårørende i risikogruppen for coronavirus. ”Vi har medlemmer, som har været i tvivl om, hvordan de skal forholde sig. Så jeg håber, at aftalen kan give tryghed for både medarbejderne og arbejdspladserne,” siger hun. Malte Kristiansen

Ny politisk aftale giver mulighed for økonomisk støtte, hvis ansatte eller deres nærmeste pårørende er i den særlige risikogruppe for at blive smittet med coronavirus. De kan efter aftale med deres arbejdsgiver modtage løn eller sygedagpenge, hvis det er for risikofyldt at være på arbejdspladsen.

18. maj 2020

OBS: Indholdet i nedenstående artikel kan have ændret sig, siden artiklen blev publiceret.
Opdateret den 19/5 med en udtalelse fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Regeringen og Folketingets partier blev fredag enige om en aftale for personer i den særlige risikogruppe for corona og deres pårørende. Deres arbejdsgivere kan nu få sygedagpengerefusion, hvis det er for risikofyldt for deres medarbejdere at møde på arbejde. 
 
Medarbejdere, der ikke får udbetalt løn fra arbejdsgiveren ved fravær, får ret til sygedagpenge fra kommunen. 
 
”Det er utroligt vigtigt, at de ikke føler sig presset til at gå på arbejde eller sige deres job op i denne svære tid. Jeg sætter stor lid til, at arbejdsgiverne tager medansvar og sørger for størst mulig tryghed for de medarbejdere, som ikke kan være fysisk på arbejde, fordi det vil sætte deres eget eller nærmestes liv på spil,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse
 
Ordningen er endnu ikke trådt i kraft, da den først skal lovbehandles i Folketinget. Beskæftigelsesministeriet skriver i pressemeddelelsen, at det vil være på plads omkring onsdag den 20. maj. 
 

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

FOA er glad for aftale

 
I FOA er forbundssekretær Maria Melchiorsen tilfreds med den nye aftale. De 200 millioner kroner, som aftalen indeholder, blev afsat den 18. april, så aftalen har været længe ventet.
 
”Det er glædeligt, at regeringen endelig har landet en aftale på området. Vi har medlemmer, der er i risikogruppen eller har pårørende, der er, som har været i tvivl om, hvordan de skal forholde sig. Så jeg håber, at aftalen kan give tryghed for både medarbejderne og arbejdspladserne,” siger hun. 
 
Da aftalen giver arbejdsgiverne sygedagpengerefusion, som maksimalt er på omkring 19.000 kroner, vil arbejdsgiverne i mange tilfælde stadig skulle dække en del af lønudgifterne. Derudover er det endnu uvist, hvor mange medarbejdere, der bliver omfattet af ordningen.

”Vores bekymring er, at hvis mange skal blive hjemme, så holder økonomien ikke. På den enkelte arbejdsplads er det heller ikke til at sige, hvor længe man kan holde til ikke at få dækket lønnen 100 procent. Vi er glade for, at der nu bliver taget hånd om gruppen, men vi holder selvfølgelig også øje med, hvordan det kommer til at gå,” siger Maria Melchiorsen.
 

Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte

En umulig opgave

 
I aftaleteksten fremgår det, at ordningen omfatter personer, som enten tilhører eller er pårørende til en af de risikogrupper, der ifølge Sundhedsstyrelsen er i øget risiko for et langstrakt eller alvorligt sygdomsforløb. 
 
I følge aftalen skal den enkeltes egen læge blandt andet konkret vurdere, hvilke muligheder der er, for at medarbejderen kan blive omplaceret på arbejdet, så der kan sikres afstand og hygiejne. 
 
Derudover skal lægen tage stilling til den enkeltes ’egen trygheds- og risikovurdering ved den vanlige arbejdsopgave/-funktion’. Det har Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kaldt for en umulig opgave, og de foreslår i en pressemeddelelse, at opgaven med at vurdere, hvem der kan modtage sygedagpenge i stedet overlades til de kommunale jobcentre. 
 
”Alt i alt bliver vi således pålagt en opgave, vi ikke meningsfyldt kan løse. Vi kan vurdere vores patienters helbred, men hvem, der er berettiget til sygedagpenge ud fra en oplevelse af ”utryghed” og forholdene på deres arbejdsplads, kan vi ikke lægge navn til. Det er vigtigt, at vores relation til vores patienter handler om deres helbred og ikke deres økonomi,” siger formanden for PLO Christian Freitag i pressemeddelelsen. 
 
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skriver i et brev til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at der mandag den 18. maj har været  afholdt et møde med blandt andre PLO om kritikken. Sundhedsstyrelsen har derfor præciseret, hvad den enkeltes læge skal tage stilling til, står der i brevet: 

”Sundhedsstyrelsen præciserer blandt andet, at det er medarbejderen i øget risiko, der i dialog med arbejdsgiveren skal foretage en konkret vurdering af de konkrete forhold
på arbejdspladsen. I vurderingen skal for eksempel muligheder for omplacering samt den enkeltes egen trygheds- og risikovurdering ved den vanlige arbejdsopgave/-funktion
inddrages. Det er således ikke lægen, som skal vurdere de konkrete muligheder for
omplacering til arbejdsforhold,” skriver Peter Hummelgaard til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.