Susanne sætter livet på spil ved at gå på arbejde: ”Jeg står i en umulig situation”

Mange særligt udsatte kronisk syge venter lige nu afklaring på en usikker jobsituation. Én af dem er 59-årige Susanne Dybdal, der lider af en sjælden lungesygdom og derfor er i selvvalgt isolation, da hun ifølge sin læge risikerer livet, hvis hun bliver smittet med coronavirus. Lars Horn

Lungepatient Susanne Dybdal tilhører én af de særligt udsatte risikogrupper, som lige nu afventer en afklaring på en usikker jobsituation. FOA presser på for en løsning, der både tilgodeser patienter som Susanne, men også personer med udsatte pårørende i hjemmet.

22. april 2020

Susanne Dybdal giver for tiden sin hund et ekstra kram. Hunden, en hvid og brun Jack Russel, er nemlig - ud over hendes mand – det eneste selskab, hun har. Og turene i skoven med hunden er den eneste udendørs aktivitet, hun har foretaget sig de seneste seks uger.

Indkøb står hendes mand for. Eller gode venner, som ringer og spørger, om de skal tage noget med fra supermarkedet. Med den sjældne sygdom lungefibrose, som er en kronisk sygdom, hvor lungerne langsomt bliver stive og med tiden dårligere til at ilte blodet og de indre organer, er hun i forhøjet risiko for at dø, hvis hun bliver smittet med coronavirus.

Derfor har overlægen på afdelingen for sjældne lungesygdomme på Aarhus Universitetshospital, hvor hun jævnligt går til tjek, anbefalet hende at gå i selvvalgt isolation. Med gåturene med hunden som eneste udgang.

”Jeg risikerer at sætte livet på spil, hvis jeg tager på arbejde. Og hvis jeg ikke tager på arbejde, risikerer jeg at miste mit job. Det er en umulig situation, jeg står i,” siger den 59-årige social- og sundhedshjælper fra hjemmeplejen i Skive.

 

Læs også: Risikogruppen: Din egen læge afgør, om du kan arbejde

 

Kærkommen redningskrans

Hun tilhører én af de såkaldt særligt udsatte risikogrupper, som folketinget lige nu forhandler en løsning til. I søndags afsatte regeringen 200 millioner kroner til netop de grupper, der har vanskeligt ved at møde fysisk på arbejde, fordi smitterisikoen udgør en væsentlig sundhedsmæssig fare. Hvordan de penge skal fordeles og til hvilke risikogrupper, diskuteres lige nu.

En mulig løsning kunne være en tilføjelse til sygedagpengeloven, så arbejdsgiverne kan få refusion for denne gruppe af medarbejdere, selv om de som sådan ikke er syge. En løsning, som vil betyde meget for Susanne Dybdal og andre udsatte medarbejdere, forklarer forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen.

”Vi ved, at nogle af vores medlemmer får at vide af deres arbejdsgiver, at de må tage fri for egen regning. Hvis de bliver sygemeldte, får arbejdsgiver afslag på sygedagpengerefusion, fordi medlemmet ikke opfylder sygedagpengebetingelserne om at være uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Der er desværre meget lidt, FOA kan stille op med de nuværende regler. Derfor er den nye hjælpepakke en kærkommen redningskrans for blandt andre FOAs medlemmer,” siger Maria Melchiorsen.

 

Ansatte med udsatte pårørende bør omfattes


FOA har under coronakrisen løbende fået henvendelser fra medlemmer, der enten selv har helbredsmæssige problemer, som gør dem særligt udsatte for COVID-19, eller har pårørende i husstanden, der er det.

Det er eksempelvis medlemmer eller pårørende med kroniske lungesygdomme, eller cancer hvor enten lidelsen eller selve behandlingen giver en svækkelse af immunforsvaret.

Hvor mange medlemmer, der i alt kan blive omfattet af hjælpepakken, vides endnu ikke. Det er også stadig uvist, hvilke risikogrupper der bliver omfattet, og om ansatte med en særligt udsat pårørende i hjemmet kan blive hjulpet med denne pakke. Ifølge FOA bør ansatte med særligt udsatte pårørende i husstanden omfattes af hjælpepakken.

Læs også: Simones mand er kronisk syg: Hun frygter at bringe coronasmitte hjem

Bekymret for fremtiden

For Susanne Dybdal har sygemeldingen og selvisolationen varet siden 11. marts, hvor statsministeren lukkede Danmark ned. Ifølge hendes læge er hun en højrisiko-patient, der anbefales at have mindst mulig borgerkontakt.

I samarbejde med sin leder blev hun på et tidspunkt omplaceret til at passe vagttelefonen, men der var desværre ikke nok arbejdstimer til, at hun kunne fortsætte. Hun er derfor fuldtidssygemeldt i øjeblikket.

”Både min leder og mine kollegaer støtter mig og viser stor forståelse for min sygemelding. De har sendt blomster og ringer jævnligt og deler sjove oplevelser med mig. Det er alt sammen dejligt. Men selvfølgelig er jeg bekymret for, om jeg kan beholde mig job i fremtiden. Især hvis der kommer en ny smittebølge,” siger Susanne Dybdal, som under normale omstændigheder ville kunne passe sit arbejde uden problemer.

"Jeg føler mig rask og rørig. Om vinteren kan jeg indimellem døje med vejrtrækningen, især hvis det er en fugtig vinter, og jeg er udekørende i hjemmeplejen. Men så arbejder jeg bare indendørs på et plejecenter i stedet," tilføjer social- og sundhedshjælperen, som håber at være en del af arbejdsmarkedet i mange år endnu.