OK20: FOA er godt tilfreds med resultaterne
FOAs hovedbestyrelse anbefaler med meget stort flertal, at medlemmerne stemmer ja til de nye private overenskomster. Urafstemningen starter i næste uge.
26. marts 2020
Lønstigninger i den pæne ende af skalaen, flere procenter på den særlige opsparing, mere orlov til nybagte fædre og forbedrede forhold for arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter.
Det er de overordnede resultater af FOAs forhandlinger for sine cirka 5.000 privatansatte medlemmer. Hertil kommer en meget ambitiøs aftale om uddannelse af ufaglærte i en af overenskomsterne med Dansk Erhverv.
”Når vi sammenligner vores egne krav og arbejdsgivernes modkrav, er der grund til at være tilfreds med resultaterne. Samlet set har vi fået pæne lønstigninger plus en række andre forbedringer," siger FOAs næstformand, Thomas Enghausen, der har været forbundets chefforhandler under OK20.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
FOAs hovedbestyrelse har samme positive vurdering af forligene og anbefaler med stemmerne 48 mod 2, at medlemmerne stemmer ja ved den kommende urafstemning.
Næsten en tier på timelønnen
Lønstigningerne følger de aftaler, der er indgået på de større private områder.
Især transportområdet lægger rammerne for normallønnen, hvor lønstigningerne aftales for den 3-årige overenskomst-periode. Modsat minimalløns-området, hvor der aftales mindstelønninger, hvorefter lokale forhandlinger afgør det endelige lønniveau.
De fleste FOA-medlemmer kan se frem til 9,55 kroner ekstra på timelønnen henover de næste tre år.
Læs også: OK24: Aftale er landet for pædagogisk personale ansat i region eller kommune
Oveni kommer en stigning i den særlige opsparing, der løftes med en procent hvert år, fra 4 procent nu til 7 procent i 2022. Den kan udmøntes som løn eller bruges til at betale for en række rettigheder til frihed, for eksempel barns anden sygedag. Endvidere forhøjes diverse tillæg.
Milepæl for uddannelse
Særlig glæde er der i FOA over overenskomsten med Dansk Erhverv på ”frit valgs-området”, der giver ufaglærte sosu-ansatte ret til uddannelse under bestemte betingelser i en forsøgsperiode.
”Det er en milepæl, et kæmpeskridt i den rigtige retning,” siger Thomas Enghausen, og Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, er lige så begejstret:
”Det er et gennembrud for os. Som fagbevægelse har vi altid kæmpet energisk for retten til uddannelse. Så det er meget tilfredsstillende, at de private aktører i Dansk Erhverv nu også byder stærkt ind på at være med til at løse udfordringerne med rekruttering på ældreområdet.”
Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden
I overenskomsten får ikke-uddannede ret til at uddanne sig til social- og sundhedshjælper efter to års ansættelse. De får voksen-elevløn under uddannelsen, og det nye tiltag finansieres ved, at ikke uddannede får lidt mindre stigninger på timelønnen i overenskomstperioden (7,05 kroner mod 9,55 kroner til de uddannede).
Urafstemning går i gang nu
FOA har i alt 24 forskellige overenskomster på det private område. Det drejer sig især om social- og sundhedspersonale i den private hjemmepleje og på private plejehjem. Men også om blandt andre private børnepassere, daginstitutioner og svømmehaller.
De største overenskomster er med Dansk Erhverv og Dansk Industri på ældreplejens "fritvalgs"-ordning og på vikarområdet.
Læs også: Sådan får du styr på dine rettigheder på døgnområdet med ny vejledning
Alle FOAs nye overenskomster indgår i det samlede mæglingsforslag, som forligsmanden har fremsat og dermed også i den afstemning, der samlet afgør, om det bliver ja eller nej til OK20-aftalerne.
FOAs urafstemning starter i den kommende uge og slutter tirsdag den 14. april. Den 16. april offentliggør forligsmanden resultatet af afstemningen.