Sosu-formand om mangel på værnemidler: Lad være med at panikke
Vi skal følge retningslinjerne og bruge de værnemidler, der skal til. Hverken mere eller mindre, lyder det fra formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, efter Lægemiddelstyrelsens udmelding om begyndende mangel.
23. marts 2020
Danmark risikerer at løbe tør for værnemidler. Derfor opfordrer Lægemiddelstyrelsen nu til at spare på værnemidler som håndsprit, masker og visirer uden at gå på kompromis med sikkerheden.
Og den pointe er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, enig i.
Læs også: Regioner stopper midlertidigt med at teste sundhedspersonale
”Jeg vil mane til besindighed. Vi skal ikke gå i panik, men gøre os klart, hvordan vi bruger værnemidlerne, hvornår og hvor mange gange,” siger Torben Hollmann, der appellerer til hverken at underfortolke eller overfortolke Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
”De skal følges til punkt og prikke. Det er vigtigt at gå ind i en dialog med sin leder om, hvor man bruger værnemidlerne, og hvor man ikke gør,” siger Torben Hollmann.
Vi skal teste, teste, teste
Derudover bør arbejdspladserne efterse de egne rutiner.
Læs også: Frustrerede sundhedsmedarbejdere må se langt efter test
”Man bør kigge på besøgsmønsteret hos de ældre, så den medarbejder, der kommer hos den ældre først, laver alle opgaver. Det gør, at man undgår en situation, hvor to andre medarbejdere skal ind i huset bagefter og også skal bruge værnemidler.”
Men det bedste middel mod, at frontmedarbejdere i sundhedsvæsenet og i ældre- og plejesektoren bliver syge med Covid19, så der opstår akut personalemangel, er at øge testfrekvensen markant, lyder det fra Torben Hollmann.
”Vi bliver nødt til at teste endnu mere. Altså teste og teste, så vi ved, hvem der er smittebærer, og hvem der ikke er. Og så vi ved, hvor vi skal bruge de værnemidler, der nu engang er.”
Danske virksomheder skal levere
Ved dagens pressemøde understregede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, at myndighederne har modtaget leverancer på 50.000 ekstra masker, og at der arbejdes på at skaffe flere handsker, beskyttelsesbriller og dragter.
Også formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose, forsikrede om, at man har fokus på at bruge værnemidler – ikke overforbruge. Derudover er der fuldt fokus på indkøb.
Lægemiddelstyrelsen tager situationen meget alvorligt, lyder det fra styrelsen, der ifølge en pressemeddelelse ”arbejder non stop alle ugens dage på at skaffe værnemidler til det danske sundhedsvæsen”.
Vask hænder
Læs også: Sundhedspersonale kan testes hurtigt for corona
Styrelsen er i tæt kontakt med danske virksomheder for at skaffe værnemidler fra udlandet og få det transporteret hurtigt og effektivt til Danmark, og for at sætte ekstra produktion i gang af for eksempel håndsprit og visirer herhjemme.
I mellemtiden gælder den sunde fornuft stadig, lyder det fra Torben Hollmann og peger på de råd, vi har fået fra starten.
”Host ind i ærmet, sprit og vask dine hænder. Og hold afstand.”