Opdateret torsdag 12. marts klokken 11.20
Efter at en medarbejder på plejehjemmet Hørgården tirsdag eftermiddag blev testet positiv for coronavirus, viser det sig, at smitten har bredt sig til to beboere. De er onsdag blevet testet positive for virussen. Derudover er 20 medarbejdere på plejehjemmet nu sendt i hjemmekarantæne.
”Seks beboere er testet på grund af symptomer. To beboere har fået konstateret infektion med coronavirus, mens fire resultater er negative. Vi fortsætter al beredskab på plejehjemmet og forsøger at inddæmme smitten i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed,” siger Vibeke Dahmen, der er viceområdechef for Område Nord ved Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til Århus Stiftstidende og fortsætter:
”De to beboere var på aflastningspladser, som holdes helt adskilt fra resten af plejehjemmet. Vi samarbejder med infektionsmedicinsk afdeling om behandling og følger anvisningerne. 20 medarbejdere er samtidig sendt i hjemmekarantæne, fordi de har givet pleje til de to smittede beboere uden brug af værnemidler før 11. marts.”
Opdateret 11. marts kl. 15.06.
Alle beboerne på plejehjemmet Hørgården er sat i hjemmekarantæne i egen bolig, efter at en medarbejder tirsdag eftermiddag blev testet positiv for coronavirus. Medarbejderen har ikke været ude at rejse, og er derfor sandsynligvis blevet smittet af en mødedeltager i en anden forbindelse, skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse. Det er sandsynligvis den første sundhedsmedarbejder på et plejehjem, der er testet positiv.
”Efter vi har fået testresultatet fra den pågældende medarbejder, har vi været i tæt dialog med myndighederne. Vi ved jo ikke endnu, om der er nogle beboere eller andre ansatte, der er smittet på plejehjemmet. Men fordi det er ældre og svage borgere, prøver vi at være på forkant,” siger Vibeke Dahmen, der er viceområdechef for Område Nord ved Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, til
TV2 ØSTJYLLAND.
Stor ros til personalet
Forstander på Hørgården Birgitte Thorup Asmussen fortæller til Fagbladet FOA, at der på Hørgården er 42 beboere. Det er langt fra dem alle, der har en demenssygdom, men for dem der har, kan det være en udfordring at have dem i hjemmekarantæne.
”Det kan selvfølgelig være vanskeligt. Nogle af dem bliver på deres stue, mens andre går rundt. Dem prøver vi at være sammen med og guide,” siger Birgitte Thorup Asmussen.
Derudover har hun stor ros tilovers for sine medarbejdere:
”Personalet har været enestående. Tirsdag blev folk længere og hjalp med at få hele beredskabet i sving. De sørgede for, at der er værnemidler nok og satte skilte op, og jeg kontaktede de pårørende,” siger Birgitte Thorup Asmussen.
Afslutningsvis fortæller hun, at der er indkaldt ekstra nattevagt, men at de ellers kører efter det planlagte vagtrul.
Vi bevarer begge ben på jorden
Lone Susan Knudsen, der er husassistent og tillidsrepræsentant på Hørgården, fortæller, at medarbejderne på trods af situationen overordnet tackler det hele på en god måde.
”Det er en helt anden situation, end vi er vant til. Vi har nærmest været mandsopdækket af medierne i dag, og det sætter da nogle tanker i gang. Men vi bevarer begge ben på jorden, og vores ledelse har simpelthen håndteret det så fint. Så på nuværende tidspunkt synes jeg, at vi har styr på situationen,” siger Lone Susan Knudsen.
Hun fortæller, at der er tæt samarbejde med myndighederne, og at de derudover gør, hvad de kan for at passe på beboerne og hinanden.
”Vi praktiserer det, vi kalder ’overdreven håndhygiejne’, og så er der værnemidler klar alle vegne, så man kan afskærme sig selv og beboerne. Jeg står i køkkenet, og der får vi også løbene informationer i forhold til alt fra rengøring til modtagelse af varer. Vi er gode til at snakke med hinanden, hvis der er noget vi er i tvivl om,” siger hun.
Hvordan det bliver de kommende dage, kan Lone Susan Knudsen ikke spå om. Hun har dog et godt råd, hvis andre ender med at stå i samme situation.
”Jeg kan ikke sige, hvordan situationen bliver, hvis nogle af beboerne bliver testet positive. Der er mange aspekter i det her, og det er simpelthen alfa og omega, at ledelsen løbende holder os informeret om, hvordan vi skal forholde os,” siger Lone Susan Knudsen.