Arbejdsmiljøet halter: 2 ud af 3 oplever mangelfuld bemanding

Alice Eberhardt og Pia Frandsen er nogle af de mange social- og sundhedsmedarbejdere i Holbæk Kommune, der mindst én gang om ugen oplever utilstrækkelig bemanding. Jørgen True

Sosu’er, pædagogisk personale og rengøringsmedarbejdere må ofte kigge langt efter en kollega. To ud af tre oplever ugentligt, at bemandingen er for ringe på deres arbejdsplads. Det viser en undersøgelse fra fagforbundet FOA.

20. august 2019

Artiklen er opdateret 21. august 2019

64 procent oplever mindst en gang om ugen, at bemandingen på deres arbejdsplads er mangelfuld i forhold til de opgaver, der skal løses.

Det viser en arbejdsmiljøundersøgelse foretaget blandt FOAs medlemmer – heriblandt social- og sundhedsmedarbejdere, rengøringspersonale og pædagogmedhjælpere.

Det er især på social- og sundhedsområdet, at medlemmerne oplever utilstrækkelig bemanding. Her svarer hele 68 procent, at de ugentligt oplever at mangle kolleger. På det pædagogiske område er de tilsvarende tal 59 procent, mens det ligger på lidt over 50 procent for Kost- og Servicesektoren samt Teknik- og Servicesektoren.

Arbejdsmiljøekspert: Ikke godt nok

Undersøgelsen viser også, at mange har det svært med arbejdsmiljøet på deres arbejdsplads. 28 procent svarer, at de er utilfredse med arbejdsmiljøet, og det tal er alt for højt, mener specialist i arbejds- og organisationspsykologi og lektor ved Aalborg Universitet Einar Baldursson.

På en sund, normal arbejdsplads er der typisk 10 procent, der er utilfredse med arbejdsmiljøet. Det er umuligt at gøre alle på arbejdsplads tilfredse, men når hvert fjerde FOA-medlem har problemer med arbejdsmiljøet, så er det ikke godt nok,” siger Einar Baldursson.

Et af de steder, hvor store nedskæringer har sat deres grimme spor på arbejdsmiljøet, er i Holbæk Kommune. Her fyrede kommunen 350 medarbejdere i 2016, og sektornæstformand i FOA Holbæk Gitte Damm frygter, at der er udsigt til flere sparerunder.

Går ud over borgere og ansatte

”Min bøn til politikerne er, at de prioriterer de såkaldte ’bløde værdier’. De kan ikke blive ved med at skære på for eksempel ældreområdet. Det går ud over borgerne, og det går ud over de ansatte,” siger Gitte Damm.

De to social- og sundhedshjælpere Alice Eberhardt og Pia Frandsen kan godt mærke, at nedskæringer og sygemeldinger tærer på arbejdsmiljøet.

Nogle gange må et bad udsættes en dag, andre gange glemmer vi, at vi har sat vasketøj over. En dag havde jeg så travlt, at jeg glemte at bestille aftensmad til beboerne, fortæller Alice Eberhardt, der dagligt oplever, at der mangler medarbejdere på grund af eksempelvis sygdom.

Kommunen: Vi er på rette vej

På grund af travlhed er social- og sundhedshjælper Pia Frandsen fysisk og psykisk træt hver dag efter job, og det skyldes ikke kun, at hun er blevet 60 år, mener hun.

”De unge er også trætte. For selv om der kommer en sygemelding, så skal vi stadig nå alt på listen. Vi må bare løbe stærkere, og det kan mærkes,” forklarer hun.

Direktør i Holbæk Kommune Ulrich Schmidt-Hansen peger på, at særligt sygdom blandt kollegerne kan gøre hverdagen mere presset.

”Netop derfor arbejder vi med at nedbringe sygefraværet på tværs af hele kommunen. På ældreområdet er sygefraværet faktisk historisk lavt lige nu, så der er en positiv udvikling i gang. Samtidig kan vi se i vores arbejdspladsvurdering, at medarbejderne generelt er tilfredse med at arbejde i Holbæk Kommune. Vi skal altid være opmærksomme på, hvis enkelte områder bliver for pressede, men jeg ser mange tegn på, at vores indsatser virker, og at vi er på vej i den rigtige retning,” siger Ulrich Schmidt Hansen.

Må løbe stærkere

Alice Eberhardt, 35 år, social- og sundhedshjælper, plejecentret Samsøvej i Holbæk. Hun er er morgen- og aftenvagt på afsnit med 15 beboere.

”Vi skal som minimum være fire på et daghold, men det sker stort set hver gang, at vi er ’nede med en’ på grund af sygdom, omsorgsdage eller den slags. Der bliver altid ringet efter en afløser, men det er jo langt fra altid, de kan, og så må vi bare løbe stærkere. Alle 15 beboere skal have hjælp til at komme op, men det sker jævnligt, vi ikke når alt. Selv om beboerne er demente, læser de altså vores kropssignaler og kan godt mærke på os, når vi er irriterede og bagud. Og jo mere stressede, vi er, jo mere modarbejder de os. Heldigvis er der også mange gode dage, hvor alting bare kører, som det skal. Ellers ville det være svært at holde til.”

Vi skal nå det hele

Pia Frandsen, 60 år, social- og sundhedshjælper, hjemmeplejen. Hun kører fast i det sydvestlige Holbæk.

”For mig er det en god dag, når det hele spiller sammen – og jeg ikke har så travlt, at jeg dårligt har tid til også lige at hilse på den enkelte borger. De dage er der heldigvis mange af. Men der er sandelig også dage, hvor vi har vildt travlt. Det er et fast vilkår, at vi selv dækker den første sygemelding. Der bliver først ringet efter vikarer, hvis der er mindst to, der er fraværende. Og der er ikke plads til at springe over nogle opgaver. Vi skal nå alt det, der står på listen, og så må vi bare løbe stærkt.”

Opdatering: Efter interviewet har Ulrich Schmidt-Hansen skiftet job og er ikke længere ansat i Holbæk Kommune. Hans udtalelser i artiklen repræsenterer stadig kommunens holdning.