Pædagogisk assistent om minimums-normeringer: Lad mig vise, hvad jeg kan
Der er et stort behov for mere pædagogisk personale, mener pædagogisk assistent, som håber, at hun med den nye regerings aftale om minimumsnormeringer får bedre mulighed for at vise, hvad hun dur til.
27. juni 2019
Ansatte i daginstitutionerne er pressede. Det mærkede pædagogisk assistent Katrine Kragh-Sørensen, da hun gennem et halvt år arbejdede som virksomhedspraktikant i en vuggestue.
Især i perioden lige over middag, var der 'run' på.
”Når børnene vågnede fra deres middagslur, kunne jeg godt stå alene med ansvaret for at få fem børn op, skifte ble og trøste dem, der var kede af det. Jeg følte ikke, at jeg kunne nå at give det enkelte barn nok omsorg og opmærksomhed,” forklarer Katrine Kragh-Sørensen.
Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid
Godt med minimumsnormeringerHun hilser derfor aftalen, som den nye regering har indgået, velkommen. Her lyder det i aftalen mellem S, SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre, at en ny regering vil ’indføre lovbundne minimumsnormeringer, der implementeres i perioden frem mod 2025.’
”Det vil betyde, at der skal ansættes flere voksne i vuggestuerne, og det vil forhåbentligt kunne mærkes på den omsorg, man kan give børnene,” mener Katrine Kragh-Sørensen, som også har en anden aktie i debatten om minimumsnormeringer.
Hun har nemlig gået ledig det seneste år og har søgt utallige job. Både de få job som pædagogiske assistent, der bliver slået op, men også pædagog- og pædagogmedhjælperstillinger.
Arbejdsgiver: Du er for dyr
Blandt andet var hun ansat som virksomhedspraktikant i en vuggestue, da hun søgte en fast stilling som pædagogmedhjælper samme sted. Selv om arbejdspladsen var glade for hende, og hun fik stor ros for sin indsats, fik hun at vide, at hun var for dyr til at blive ansat. Hun kom derfor slet ikke til jobsamtale.”Det er jeg selvfølgelig meget frustreret over. Jeg synes jo, at jeg med min uddannelse er blevet godt klædt på til at arbejde med børn og har fået et indblik i, hvordan man bruger den pædagogiske teori i praksis. Så er det ærgerligt, at jeg ikke kan komme ud og vise, hvad jeg kan,” siger den 22-årige pædagogiske assistent.
Hun er nu ansat som virksomhedspraktikant et nyt sted og arbejder også som frivillig spejderleder for en gruppe 6-8-årige børn.
FOA Roskilde: Brandærgerligt
I FOA Roskilde er sektorformand Ea Højholt Kristensen brandærgerlig over Katrine Kragh-Sørensens situation. For hende er det et kerneområde at få anerkendt pædagogiske assistenter i højere grad, og hun har derfor også været i kontakt med både byrådspolitikere, dagtilbudschefen og den lokale tillidsrepræsentant.”Mange pædagogiske assistenter kan godt føle sig tilsidesat. Både ved ansættelsesrunder, men også ved medarbejdermøder ude på arbejdspladserne. Derfor forsøger jeg hele tiden at fortælle om faggruppen og fremhæve, hvad de er gode til,” siger hun.
Blandt andet mener hun, at pædagogiske assistenter er gode til at tilrettelægge aktiviteter med pædagogiske mål for øje samtidig med, at de har det teoretiske fundament på plads, så de kan indgå i arbejdet med de pædagogiske læreplaner og faglige diskussioner på arbejdspladsen.
Kommunen: Ikke tid til kommentar
”Hvis man vil højne den pædagogiske kvalitet, må lønsummen også følge med. En uddannet pædagogisk assistent er selvfølgelig lidt dyrere end en ikke-uddannet,” understreger sektorformanden.
Ifølge Ea Højholt Kristensen er lønforskellen mellem en pædagogmedhjælper og en pædagogisk assistent cirka 2.200 kroner om måneden i snit i deres område.
Fagbladet FOA ville gerne have spurgt Børne- og Skoleudvalgsformand i Roskilde Kommune Jette Henning eller dagtilbudschefen, om afvisningen af Katrine Kragh-Sørensen er udtryk for en generel holdning til, at pædagogiske assistenter er for dyre.
Vi ville også gerne høre, hvordan kommunen har tænkt sig at løse en kommende politisk aftale om lovbundne minimumsnormeringer. Men grundet ferie og travlhed i kommunen har det ikke været muligt at få en kommentar.
FOA: Glæd jer ikke for tidligt
Formanden for den pædagogiske sektor i FOA Mogens Bech Madsen hilser også minimumsnormeringer velkommen. Men det er for tidligt at begynde at glæde sig til en masse nye arbejdspladser, mener han.
”Regeringens aftale betyder, at man nu er opmærksom på, at normeringerne ikke skal længere ned – der er kommet prop i bunden. Men hvor mange nye arbejdspladser, der vil blive oprettet, kan vi slet ikke sige noget om endnu,” forklarer han.
I Roskilde Kommune ligger normeringen eksempelvis allerede på 3,1 vuggestuebørn til 1 voksen og 6,2 børnehavebørn til en voksen ifølge Danmarks Statistiks gennemsnitstal for kommunen 2017. Så her kan man ikke forvente et stort boom i antal job.
Læs mere om FOAs og BUPLs forslag til en plan om genopretning af børneområdet.