Brandmand: Det er blevet mere intenst

Beredskabsassistent Flemming Albert Jensen oplever, at besparelser i beredskabet nu gør ondt og går ud over det sjove. Eksempelvis savner han tid og penge til uddannelse. Niels Åge Skovbo

Besparelserne i beredskabet rammer bredt. I Aarhus er konsekvensen blandt andet, at der bruges mindre tid på uddannelse, og det beklager holdleder Flemming Albert Jensen.

28. marts 2019

Millionbesparelser, tørke og oversvømmelser er en brandfarlig cocktail.

Det mærker de også i Østjylland, hvor beredskabsassistent og holdleder ved Østjyllands Brandvæsen Flemming Albert Jensen fornemmer tydelige forskelle på jobbet nu og dengang, han startede for over 20 år siden. Ikke mindst sidste år, hvor sommeren var den varmeste og tørreste i brandmands minde.

Læs også: Millioner sparet på de danske beredskaber

”Brandene har været lidt kraftigere det seneste år. Det er blevet mere intenst,” siger Flemming Albert Jensen. Selv opererer han mest i byen, hvor der ikke er så meget brandbar natur, men selv asfaltjunglen er ekstra udsat i varmen.

”Når vi har sådan en varm sommer, så er det ikke kun skov- og markbrande, der tager tid. På grund af varmen er der også en masse alarmer fra brandmeldere, der er gået i stykker,” siger han.

Sparer på uddannelse

Det betyder alt sammen, at der er færre penge til alt det ’sjove’. Tidligere var der for eksempel mere tid til uddannelse.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

”I dag er det meget få, der kommer af sted. Og det er kun den lovpligtige uddannelse, vi tager; kun det allerhøjst nødvendige,” siger Flemming Albert Jensen og tilføjer:

”Det gør, at min faglighed halter lidt. I dag er et højhus ikke bare et højhus. Der er stigerør skjult bag plader, og der er brandmandselevatorer. Man skal se det, før man ved, det er der. Og i gamle dage tog vi på morgenture for at se, hvordan tingene så ud. Så kendte vi det, når vi skulle på indsats. Det har vi ikke så meget af i dag.”

Prioriteres for lavt

Søren Nitschke, tillidsrepræsentant ved Østjyllands Brandvæsen, genkender Flemming Albert Jensens beskrivelse af hverdagen. Han fortæller, at godt nok bliver der løbende foretaget lokale øvelser, men studieture til højrisiko-bygninger er skåret væk, og der er længere mellem efteruddannelser.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

”Generelt er det mit indtryk, at penge til uddannelse ikke er prioriteret særligt højt. Der kunne godt være mere efteruddannelse, og det er noget, vi har kæmpet med i lang tid,” siger Søren Nitschke.