”Hvis jeg var velfærdsminister, ville jeg give mad til alle børn”

Helle Maintz, 49 år, køkkenleder i aldersintegreret institution i Køge. Jan Sommer

Hvis køkkenleder Helle Maintz kunne var velfærdsminister, skulle maden til vores børn være en velfærds-kerneydelse i hele landet.  

11. marts 2019

”Alle børn i Danmark burde få frisk, hjemmelavet mad hver dag i dagplejen, vuggestuer, børnehaver og skoler til og med niende klasse. Sunde varierede måltider, lavet fra bunden efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er en vigtig del af velfærden. 

Al erfaring viser, at det at spise et godt måltid sammen dels bidrager til børnenes sundhed og læring, dels til deres dannelse og sociale liv. Maden kan være forældrebetalt, som det er i Køge, hvor jeg arbejder, eller en del af kerneydelsen som i andre kommuner. 

Hvis jeg kunne bestemme, skulle maden til vores børn være en velfærds-kerneydelse i hele landet. For de børn, der går i den aldersintegrerede institution, hvor jeg arbejder, supplerer køkkenet det daglige arbejde i institutionen med leg og læring og er derfor med til at skabe en helhed for børnene. 

De følger med i, hvilke varer der kommer hjem. De ser og dufter maden, mens den bliver tilberedt. Bagefter spiser vi sammen, og børnene øser selv op. I de nye læreplaner er sproget i centrum. Maden er perfekt til at løfte den opgave. 

Vi kan have abstrakte samtaler med udgangspunkt i konkrete madvarer på bordet. For eksempel om kanden er stor nok til appelsinen. Også for skolebørn er frisk tilberedt mad et plus. 

Vi ser problemer med overvægt og med, at eleverne er trætte og uoplagte, fordi de ikke spiser morgenmad og heller ikke har madpakke med. Forældrene forventer, at børnene selv smører deres madpakker, men det gør de ikke nødvendigvis. 

Så skolemad og tid til at spise det vil være en god investering for velfærdssamfundet og være med til at forme børnene til gode voksne mennesker.”

Hvad ville du gøre, hvis du var velfærdsminister?