Hver femte sosu plages af håndeksem

20 procent af de sosu-ansatte har inden for de seneste to år lidt af håndeksem. Jørgen True

Lidelsen er udbredt, smertefuld og hæmmende. Men nem at forebygge.

21. februar 2019

20 procent af de social- og sundhedsansatte har lidt af håndeksem inden for de seneste to år. Det viser en ny medlemsundersøgelse foretaget af FOA. 

Blandt danskerne generelt har 10 procent håndeksem, og det er ikke overraskende, at det er dobbelt så udbredt hos social- og sundhedsansatte. Det mener daglig leder af Videncenter for Allergi Jeanne Duus Johansen. 

Læs også: Laila blev ramt af håndeksem: Det påvirker hele mit liv

“Social-og sundhedspersonalet er hele tiden udsat for hudbelastende produkter og procedurer, og så får man nemt eksem,” siger hun. Hvis man har mistanke om håndeksem, er det vigtigt at søge læge med det samme. 

Lægen har pligt til at anmelde arbejdsbetinget sygdom til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og langt over halvdelen ender med at få håndeksemet anerkendt som arbejdsskade. Håndeksem kan starte med tørre hænder, men det kan ende i alvorlige konsekvenser. 

Læs også: Gode råd mod håndeksem i en coronatid

“Det påvirker folk meget i hverdagen. Mange er flove, skjuler deres hænder og vil ikke give hånd. Eksemet giver sygedage og behov for behandling, og det kan også betyde, at man mister sin arbejdsevne og tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger Jeanne Duus Johansen.

Brug handsker og creme

På de fleste arbejdspladser har personalet adgang til gode handsker, cremer og sæber, så de hver dag kan passe på deres hænder og forebygge håndeksemen. 

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Det oplever i hvert fald Annemarie Yde- Andersen, der er sygeplejerske og indehaver af firmaet Allergikonsulenten. 

“Problemet er, at hverdagen er travl, og mange ansatte nedprioriterer at passe på deres hænder. Men begynder man først at få tørre hænder med små, løse skæl, så skal man sætte ind med det samme. Det lyder banalt at bruge handsker og smøre med creme, men håndeksem kan få alvorlige konsekvenser, så det er vigtigt,” siger hun.