FOA vil sikre sosu-assistentelever samme løn

Pernille Pedersen er snart færdig som social- og sundhedsassistent. Hun er ansat i en region. De store lønforskelle har været med til, at hun følte sig mindre værd end sine klassekammerater ansat i kommunerne.  Lars Horn

Der er stor forskel på, hvad social- og sundhedsassistentelever tjener i henholdsvis regioner og kommuner. FOA ser gerne, at en kommende dimensioneringsaftale ændrer på det.

31. januar 2019

I snart et år har social- og sundhedsassistentelever ansat i kommunerne fået en markant højere løn end elever, der er ansatte i regionerne. Det er konsekvensen af sidste forårs overenskomstforhandlinger. Selvom eleverne gennemgår præcis samme uddannelse, er der op til 2.400 kroners forskel på lønningerne om måneden svarende til 20 procent. 

Den forskel forsøger FOA lige nu at få udjævnet i forbindelse med forhandlinger om en ny dimensioneringsaftale. Det siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Læs også: Mange sosu-elever opsiges i praktikken

“Det er ikke rimeligt, at der er så stor lønforskel på som elev at arbejde i region og kommune, og den uretfærdighed vil vi til livs,” siger Torben Hollmann. 

Arbejdsgiveransvar i kommunerne

I oktober sidste år kom Kommunernes Landsforening med en handlingsplan for øget rekruttering i kommunerne. Et af forslagene gik ud på, at kommunerne ønsker at tage det fulde arbejdsgiveransvar for social- og sundhedsassistentelever. 

Og det er den model, der blandt andet bliver diskuteret i forhandlingerne om en ny dimensioneringsaftale.

“Det er dejligt, at der ser ud til, at kommunerne får arbejdsgiveransvaret. Dog er det vigtigt, at det stadig er den samme uddannelse, der giver de samme muligheder efterfølgende,” siger Torben Hollmann.

Elev i region: Det har været en øv-situation

En ens løn vil glæde 25-årige Pernille Pedersen. Hun er færdig som social- og sundhedsassistent til sommer og er lige nu i sin sidste praktik på ældrecenteret Mariebo i Tversted i det nordvestlige Vend.

Hun er en af de elever, der blev ansat i en region, og derfor ikke har haft den lønstigning som de fleste af hendes klassekammerater fik med overenskomstforhandlingerne.

“Det har været en øv-situation, fordi jeg vidste, at de tjente mere end mig, selvom vi yder det samme arbejde både i praktikken og på skolen,” siger Pernille Pedersen. 

Lønforskellen har blandt andet betydet, at Pernille Pedersen har taget vagter på tidligere praktiksteder, for at tjene lidt ekstra, mens det ikke har været nødvendigt for hendes klassekammerater, der er ansat i kommunerne. Derfor ser hun frem til ens lønninger:

“Det er godt, hvis vi får den samme løn. Jeg tror også, at det vil trække flere til faget,” siger hun.

Læs også: Sosu-skole tiltrækker nye elevtyper

Minister vil have flere praktikpladser
Også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ser frem til, at en dimensioneringsaftale er på plads. Det sagde hun i forbindelse med præsentationen af regeringens sundhedsudspil forrige uge. 

“Det er regeringens indgangsvinkel til de forhandlinger, at vi skal have et væsentligt løft af praktikpladser. Vi glæder os over, at man ved overenskomstforhandlingerne sidste forår fik sat praktiklønnen op. Det tror vi også er en vigtig forudsætning for at kunne rekruttere flere unge ind i sosu-fagene,” sagde Ellen Trane Nørby.