Handicaporganisation: Bosteds vikar-fidus skader borgernes trivsel
En privat bostedskæde kan tjene millionbeløb på at sælge vikarer til sig selv. Det høje vikarforbrug skader beboernes livskvalitet, vurderer Landsforeningen Autisme.
20. december 2018
Andelen af vikarer udgør 20 procent af den samlede vagtdækning på bostederne for handicappede børn og voksne under Habitus-koncernen. Det oplyser den ene af koncernens to ejere, Chresten Jepsen, i en mail til Socialtilsyn Hovedstaden.
Den høje vikarandel bekymrer Heidi Thamestrup, landsformand i Landsforeningen Autisme:
Læs også: Forældres nødråb: Privat botilbud gambler med vores barns liv
“En vikardækning på 20 procent virker ekstremt højt. Relationerne er enormt vigtige, når man har med borgere med autisme at gøre. Nogle af de borgere, som Habitus har med at gøre, har ikke sprog. Derfor er det vigtigt, at man kender de bittesmå signaler, de sender, og det har en vikar fra et vikarbureau sværere ved,” siger Heidi Thamestrup.Hun er nervøs for, at Habitus’ høje vikarforbrug kan skade beboernes livskvalitet.
Bekymringen understøttes af Socialtilsyn Hovedstaden. De skriver, at den manglende sikring af en stabil personaledækning om sommeren “muligvis har bidraget til episoder med svigt.” Fagbladet FOA har selv dokumenteret, at brugen af magt netop stiger om sommeren, hvor der er flere vikarer.
“40% af alle ansatte har ferie samtidig”
I mailkorrespondancen, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i gennem Socialtilsyn Hovedstaden, skriver Habitus-ejer Chresten Jepsen videre, at det om sommeren “ikke vil være usædvanligt, at op mod 40% af alle ansatte har ferie samtidig.”
Læs også: Handicappet blev glemt i to døgn uden mad og drikke
Den forklaring mener Thomas Enghausen, næstformand i FOA, er for letkøbt.”Forklaringen med, at mange holder sommerferie samtidig, er ikke et seriøst svar.
Udgangspunktet skal være, at man sørger for at have mest muligt fast og
kvalificeret personale til at dække timerne ind. Også i sommerferien,” siger
han.
Køber vikarer af sig selv
Fagbladet FOA har gennemgået Habitus’ koncernens regnskaber. De viser, at ejerne købte vikarer for 28,9 millioner kroner på deres sjællandske bosteder i 2017. Fagbladet har ligeledes fået aktindsigt i budgetterne fra de sjællandske bosteder fra 2015 til 2018. De viser, at ejerne budgetterede med at købe vikarydelserne af deres eget vikarbureau.
Læs også: Pårørende og tilsyn: Ledelsen på privat bostedskæde har svigtet
Hos FOA undrer Thomas Enghausen sig over, hvorfor man vælger at have et så stort forbrug af vikarer, der ser ud til at være dyrere i drift og samtidig skader borgernes trivsel.“Enten er der tale om ekstrem dårlig planlægning af skemaer og årsnormer, eller også er der en række forhold i denne konkrete konstruktion, som gør, at det er en rigtig god forretning for ejerne at købe vikarer fra deres egne firmaer. Jeg hælder mest til den sidste forklaring,” siger Thomas Enghausen til Fagbladet FOA.
Ingen kommentarer fra Habitus
Hverken Chresten Jepsen eller Peder Dreyer har ønsket at medvirke i et mundtligt interview om Habitus-koncernens økonomi. De har bedt om at få spørgsmål på skrift. Ejerne er dog ikke vendt tilbage med svar på fagbladets spørgsmål.