60 procent af dem, der passer landets farligste, er ufaglærte

På Kofoedsminde, som huser udviklingshæmmende kriminelle, er der cirka 375 ansat. 60 procent af dem er ufaglærte. Ritzau Scanpix

På institutionen Kofoedsminde bor nogle af landets farligste kriminelle. Alligevel har under 40 procent af stedets ansatte en relevant uddannelse, viser rapporter fra Socialtilsynet.

08. december 2018

Tip os: Kender du noget til forholdene på Kofoedsminde, kontakt da gerne Fagbladet FOAs journalist på ibrn@foa.dk.

Vold, trusler, hashmisbrug og et højt konfliktniveau er hverdag på specialinstitutionen Kofoedsminde. Så sent som i sidste uge blev en ansat overfaldet med et jernrør. 

På institutionen, som ligger i Rødby på Lolland, bor udviklingshæmmede kriminelle, som er erklæret uegnet til almindelig straf. De bor der, fordi de er dømt for grov og personfarlig kriminalitet. For eksempel pædofili, mord, voldtægt og ildspåsættelse. 

Læs også: Tillidsrepræsentant efter overfald med jernrør: Arbejdsmiljøet er råt

“På Kofoedsminde bor nogle af de farligste og mest syge borgere i hele landet,” siger formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann. 

Alligevel har under 40 procent af de ansatte en relevant uddannelse, og 60 procent er ufaglærte. Det viser den seneste tilsynsrapport, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

En udfordring for kvaliteten

“Det er Socialtilsynets bedømmelse, at medarbejdergruppen i lav grad har relevant uddannelse. Ud af den samlede medarbejdergruppe på de sikrede afdelinger har under 40% en relevant uddannelse,” står der i tilsynsrapporten fra Socialtilsyn Øst fra august i år.

Det er en udfordring for kvaliteten, skriver tilsynet:

"Socialtilsynet bemærker, at fordelingen blandt faglært og ikke faglært er omkring 40/60, hvilket vurderes at være en udfordring for tilbuddets mulighed for at levere en fagligt kvalificeret indsats."

FOA: Vi kan ikke være det bekendt

Torben Hollmann mener ikke, at vi som samfund kan være bekendt at lade ufaglærte tage vare på en så krævende målgruppe, som Kofoedsminde har.

“De borgere er nogle af dem, der har mest brug for hjælp, og så sender vi så mange ufaglærte afsted, der ikke har forstand på det. Det er fuldstændig håbløst, og det kan vi ikke være bekendt. Beboerne har ingen mulighed for at sige fra. Udover det er det også synd for personalet. De aner ikke, hvad de skal gøre,” siger han.

Læs også: Sosu forsøgt kvalt: Jeg har ikke kalkuleret med at dø på arbejde

Thomas Gruber er politisk konsulent i Landsforeningen LEV, en interesseorganisation for udviklingshæmmede og deres pårørende. Han bekymrer sig også om det høje antal af ufaglærte:

“Det er dybt alvorligt, at så få er uddannede. Jeg er sikker på, at medarbejderne gør, hvad de kan, men man må jo formode, at deres forudsætninger for at gøre det ikke er så gode, som de burde være. Det er trist for beboerne, der risikerer at få et længere ophold, end de behøvede. Og det har ingen glæde af. Hverken kommunekasserne, borgerne eller samfundet,” siger han.

Kofoedsminde har problemer med at rekruttere

Kay Jokil, som er forstander på Kofoedsminde, forklarer, at der er flere årsager til, at de har mange ufaglærte ansat på institutionen. For det første er det svært at rekruttere uddannet og kvalificeret arbejdskraft til Lolland, fortæller han.

“For det andet er der nogle overenskomstmæssige forhindringer i forhold til arbejdstidsregler og løn. Uddannede medarbejdere er dyrere at have fat i end ikke-uddannede. Det prøver vi at kompensere for, men vi har et budget, vi skal overholde,” siger han.

Han fortæller, at de er i gang med at uddanne noget af deres fastansatte personale. Eksempelvis sender de ufaglærte afsted på uddannelsen til pædagogisk assistent.