Sådan sikrer nye rutiner på plejehjem medicin til tiden

Susanne Jensen har i 12 år været social- og sundhedshjælper på Slottet. Hun skulle vænne sig til først at give medicinen og derefter vende tilbage for at udføre plejedelen som her hos Connie Jørgensen. Joachim Rode

Tidligere kom personalet på plejehjemmet Slottet ofte til at give morgenmedicin til beboerne langt op ad dagen. Det har nye rutiner ændret på.

24. september 2018

Travlhed og tunge plejekrævende beboere på plejehjemmet Slottet medførte ofte, at nogle beboere først fik deres morgenmedicin langt op ad formiddagen og tit meget tæt på middagsmedicinen. 

Dermed risikerede beboerne at få en alt for høj dosis medicin.

Det var en af grundene til, at Plejecenteret Slottet i 2015 fik en hård kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed efter et tilsyn.

Læs også: FOA skal være med til at halvere antallet af medicinskader


Kritik førte til nye vaner

Kritikken førte til nye måder at gøre tingene på. Blandt andet fandt social- og sundhedsassistent Hanin Ghannam på projektet “Medicin til tiden”.

“Det stressede mig helt vildt, at beboerne først fik medicin og mad og drikke omkring kl 11. Og det ødelagde tit deres dag. Men med fire beboer, der alle krævede pleje, kunne jeg ikke nå det før. Derfor fandt jeg på at ændre på vanerne,” siger Hanin.

Læs også: 7 gode råd til at sikre korrekt medicinering

“Jeg begyndte at give beboerne deres morgenbakke og medicin, når jeg kom ind til dem om morgenen. Og når jeg havde været hele vejen rundt med medicin og morgenmad, vendte jeg tilbage og udførte plejen hos dem,” siger Hanin.

Projekt med virkning

Det medførte, at morgenmedicinen faktisk blev givet om morgenen. Og samtidig oplevede Hanin, at hendes beboere ikke ringede efter hende for at spørge, hvor hun blev af.

Projektet blev udrullet til resten af afdelingen, og selvom der i begyndelsen var mange af hendes kolleger, der havde svært ved at ændre deres vaner, giver det i dag god mening for social- og sundhedshjælperne Mikkel Jespersen og Susanne Jensen.

“Nu er vi blevet gode til at give dem deres medicin med en skål yoghurt  for eksempel og så komme tilbage og udføre plejen senere,” siger Susanne.

Opmærksomme på medicinens virkning

Både Mikkel og Susanne har også fået en helt anden viden om medicin. 

Læs også: Bornholm genopfrisker medicinhåndtering

“Vi er blevet meget mere obs på medicinens virkning. Det tænkte vi ikke meget over før,” siger Susanne. 

“Nu tænker vi også over at indrette os efter beboerens døgnrytme,” siger Mikkel Jespersen.

Mindre medicin til beboere

De mener begge, at der stadig godt kan opstå situationer, hvor det bliver svært at nå at give medicinen om morgenen. Men hvis det sker i dag, tager de kontakt til social- og sundhedsassistenterne, der så kan rykke medicinen resten af dagen.

“Vi er rigtig gode til at bruge hinanden. De ved, at vi ikke kan komme videre i vores arbejde, før de har hjulpet os,“ siger Mikkel.

Det store fokus, Slottet har haft på medicin har ikke alene medført, at beboerne får medicin til tiden. Det har også betydet, at meget medicin ved gennemgang af hver enkelt beboer er blevet fjernet, så de får langt mindre medicin i dag.
“Det er sket i samarbejde med husets læge, og vi kan se, at patienterne lyser meget mere op,” siger Hanin.