Maddag med rugbrødsmadder til 28.000 børn
Køkkenpersonalet i Stjerneskuddet i Vanløse fik en ekstra medhjælper onsdag. Sektorformand i Kost- og Servicesektoren Pia Heidi Nielsen kom forbi i anledningen af den fælles 'Maddag 2018'.
13. september 2018
Køkkenleder Lisbeth Løth og køkkenmedhjælper Eesha Thapa fik en hjælpende hånd med at skrælle kartofler, lave grøn mayonnaise og røre kyllingefars med squash til en pålægsrulle onsdag formiddag.
I anledning af den fælles 'Maddag', der altid holdes den anden onsdag i september, var sektorformand i FOAs Kost- og Servicesektor Pia Heidi Nielsen på besøg. I år havde
316 institutioner tilmeldt sig 'Maddagen'. Det var rekordmange og betød, at over 28.000 børn landet over spiste den samme menu.I børnehuset Stjerneskuddet i Vanløse laver Lisbeth Løth og Eesha Thapa dagligt mad til
24 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn.Institutionen har en stor spisehave, hvor de kan hente frugt og krydderurter. 'Maddagen' i Stjerneskuddet begyndte med, at Pia Heidi Nielsen og Lisbeth Løth plukkede timian, der skulle omdanne almindelig mayonnaise til grøn kryddermayonnaise.
Derefter skrællede de kartofler, fritterede løgringe til kartoffelmadderne og rørte kyllingefars og revet squash sammen til en pålægsrulle, der blev pakket ind i bagepapir og bagt i ovnen.
International mad
”Det er en rigtig god idé at lave rugbrødsmadder med forskelligt hjemmelavet pålæg og pynt,” sagde Pia Heidi Nielsen og fremhævede, at dansk smørrebrød i disse år har fået international berømmelse.
Derfor er det godt, at børnene lærer det at kende.
”Det er sjovt at være med, og det er jo altid dejligt at møde medlemmerne på deres arbejdsplads, ” tilføjede hun.
Alt pålægget, der blev brugt på dagen, var hjemmelavet. Køkkenleder Lisbeth Løth roste ideen med en pålægsrulle af kyllingekød og squash. Den er hurtig og nem at lave, og alle børnene kan spise den.
Personlig hjælper
Selv om Lisbeth Løth havde en ekstra hjælper denne særlige onsdag, havde hun forberedt de mange elementer, der skulle være med til at gøre rugbrødsmadderne farverige og indbydende, så både rødbeder og syltede gulerødder var lavet dagen før.
Lisbeth Løth har i flere år lidt af slidgigt. Gigten var i 2012 ved at sende hende på førtidspension.
”Det var et skrækscenarie,” fortalte hun.
Eesha klarer de tunge opgaver
I stedet har hun fået en personlig hjælper, den studerende Eesha Thapa fra Nepal. Hun hjælper i køkkenet med nogle af de tunge ting – ælte, snitte og skære – som Lisbeth Løths hænder ikke kan klare.
Da Eesha Thapa var færdig med at skære grøntsager i stave, gik hun i gang med at lave en sildepostej, der også indgik i børnenes frokost. Det søde element var en dadelcreme, der blev pyntet med flige af små røde æbler.