Rugbrødsdag i børnehus hjælper på madbudgettet

De 70 børn i Børnehuset Mælkebøtten får aldrig hvidt brød, kun rugbrød, som køkkenleder Lisbeth Høgh selv bager. Det sparer de mange penge ved, og børnene elsker det. Jørgen True

Hjemmebagt rugbrød er en del af opskriften på at holde et dagligt madbudget på 12 kroner pr. barn i Børnehuset Mælkebøtten.

12. september 2018

12 kroner pr. barn om dagen. Så meget har køkkenleder Lisbeth Høgh til at lave mad for i Børnehuset Mælkebøtten i Hvidovre. For det beløb er der både til morgenmad, frokost og snacks formiddag og eftermiddag. Og mælk til måltiderne. 

Læs også: Madhus: 12 kroner pr. barn bør være minimum

Pengene rækker fint og det endda med en økologiprocent på 80. Hjemmelavet mad og mindre kød er den primære forklaring på, at budgettet holder.

Brugte for meget kød

Lisbeth Høgh har sammen med kommunens øvrige køkkenmedarbejdere været på et seks ugers kursus i økologi i Københavns Madhus. Inden kurset skulle de registrere alt, hvad de brugte i køkkenet. Det var lidt af en øjenåbner, fortæller hun: 

“Der blev virkelig rusket op i os, og vi blev konfronteret med, at vi brugte for meget kød, smør og skiveskåret ost,” siger hun.

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

I stedet lærte de at bruge flere grove grøntsager og bælgfrugter, som er billige, sunde og mættende og kan få kødet til at strække længere. Nu er næsten al pålægget hjemmelavet, og frokostrester fra ugens løb bliver brugt til rugbrødsmadder, som er fast fredagsmenu. På den måde minimeres madspild. 

“Heldigvis har vi ret til at komme på kursus hvert år, og hver gang lærer vi noget nyt, som vi kan bruge,” siger Lisbeth Høgh.

Vanvittig personalepolitik

I 16 år lavede hun kun mad til vuggestuebørnene, men for at par år siden stemte forældrene til børnehavebørnene for en madordning. Køkkenet blev udvidet og moderniseret, og kollegaen Marianne Udson ansat. 

De har begge en 25-timers stilling, og selvom Lisbeth Høgh ikke ønsker fuldtid, vil hun gerne have et par timer mere om ugen for at kunne nå alle opgaverne. Derudover så hun gerne, at køkkenmedarbejderne slap for at være på valg hvert andet år. 

”Jeg er ikke så nervøs for mit eget job, men det er en fuldstændig vanvittig personalepolitik, som gør mange usikre.”