Ledere forsøger at få syge på arbejde

Mange kolleger møder ind på arbejde, selvom de er syge, fordi de føler sig presset af lederne, fortæller tillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent Sandra Pedersen.   Jørgen True

Hvert tredje FOA-medlem er blevet spurgt af sin leder, hvad han eller hun fejlede ved sygemelding. Et brud på loven, siger FOA-jurist.

14. september 2018

Det er hårdt at være syg, men det kan være næsten lige så hårdt at melde sig syg for mange FOA-medlemmer. 

Hvert femte medlem af FOA svarer i en ny undersøgelse, at de har oplevet, at deres leder har forsøgt at få dem til at komme på arbejde, selvom de er syge.

Læs også: Leder til syge Sussie: Kan du komme på arbejde?

Tillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent fra Distrikt Præstø Sandra Pedersen oplever, at mange møder ind, selvom de ikke er raske: 

"Jeg hører fra mange kolleger, at de har det svært med at melde sig syge og føler sig presset til at komme på arbejde. Det gør de, fordi de får dårlig samvittighed over for kollegerne, som de ved, skal løbe stærkere, fordi normeringen er meget lav," siger hun.

Lederne bør uddannes

Udover at mange føler sig presset til at komme på arbejde, svarer hver tredje af de adspurgte også, at deres leder har spurgt ind til deres sygdom mindst en gang. Og jo flere sygedage et FOA-medlem har, desto flere gange har en leder spurgt ind til sygdommen. 

Læs også: 4 ud af 5 er taget syge på arbejde

Det gør de til trods for, at det står beskrevet i helbredsoplysningsloven, at arbejdsgiver ikke må stille spørgsmål om den ansattes helbred. Det er et stort problem, når ledere ikke kender lovgivningen eller måske bare ikke overholder den, mener chefjurist i FOA Ettie Trier Petersen. 

"Der er tale om en beskyttelseslovgivning i forhold til medarbejderne, da oplysninger om ens helbred kan være meget følsomt. Lederne lokalt bør uddannes, så de respekterer lovgivningen,” siger Ettie Trier Petersen.

Uansvarlig ledelsesstil

Lederens håndtering af sygemeldingerne vidner om en uansvarlig ledelsesstil, hvor lederne presser de ansatte til at komme på arbejde, selvom de er syge, mener FOAs formand, Mona Striib. 

“Lederne burde i stedet koncentrere sig om at gøre noget ved årsagerne til sygdom på arbejdspladsen og hjælpe de ansatte med at komme tilbage på arbejde, hvis de er langtidssygemeldte,” siger Mona Striib.