6 gode råd: Sådan overlever du varmen på jobbet

Sommeren i år har allerede været bedre end sommeren 2017 på mange parametre, selvom vi kun lige er startet. Maj 2018 var ifølge DMI den mest solrige måned nogensinde. Colourbox

Solen bager ned, men der er stadig et stykke tid til sommerferien. Her er seks gode råd til, hvordan du bedst klarer varmen på arbejdet. 

06. juni 2018

Sommeren er kommet i god tid i år, og den ser ikke ud til at forsvinde foreløbig. Selv om det er dejligt, så husk at passe på dig selv og dine kolleger. Med høje temperaturer er der større risiko for dehydrering og solstik. Her kan du læse seks gode råd fra Arbejdstilsynet og fra FOAs medlemmer.
 
Fagbladet FOA vil gerne høre mere om, hvordan I tackler varmen på arbejdspladsen. Deltag i en undersøgelse her.
 
1. Kølig pause
Hold din pause i et lokale, der er nedkølet eller udenfor i skyggen, hvis der er køligst der, lyder et af rådene fra Arbejdstilsynet. 

Ellers kan du følge social- og sundhedshjælper Anne-Pernille Roeders afslappende råd:
 
"Et koldt fodbad i pausen," skriver hun på Fagbladet FOAs Facebook. 
 

2. Beklædning

Tag let tøj på, som ikke er for varmt eller stramt. Hvis du har uniform på, så se, om du kan smøge dine ærmer og bukseben op. Hvis du skal bære en varm uniform, skal pauserne ifølge Arbejdstilsynet eventuelt være længere.

3. Vand, sodavand, saft

Husk at drikke rigelig væske. Når temperaturen er høj, sveder du mere - især hvis du er fysisk aktiv. 

Dagplejer Heidi Daugaard Møller tager sine forholdsregler i varmen:

"Masser af vand og ind i skyggen med alle børnene, som er tonset ind i solcreme og solhat. Dejligt med sommer. Hilsen en glad og varm dagplejer," skriver hun på Fagbladet FOAs Facebookside. 
 

4. Risikogruppen

Vær særlig opmærksom, hvis du er gammel, gravid eller har hjerte- eller lungesygdom. Er du i risikogruppen, så sørg for at holde en god, lang pause, råder Arbejdstilsynet. 
 
Arbejder du som plejepersonale, er det derfor også vigtigt, at du holder øje med de ældre borgere i varmen. Det gør social- og sundhedsassistent Camilla Tejlgaard Fagerlin.
 

Læs også: 5 gode råd: Det skal du vide om højrisiko for brande

"Masser af væske, skygge, nedrullede gardiner i beboernes lejligheder, et vindue på klem for dem som ikke fryser, kolde is, isterninger og ikke mindst en masse godt humør, selvom plejen ofte er så varm, at det driver af en," skriver hun på fagbladets Facebook-side. 
 

5. Hold øje med varmeudmattelse

Hvis en kollega har symptomer på varmeudmattelse (svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine), skal vedkommende straks hjælpes ud i køligere omgivelser. Sørg desuden for rigeligt at drikke, lyder et råd fra Arbejdstilsynet. 
 
 

6. Ring 112 ved besvimelse

Hvis en af dine kolleger besvimer eller falder om, skal du ringe efter en ambulance. Hedeslag skal behandles akut, lyder et sidste vigtigt råd.
 
Deltag i Fagbladet FOAs undersøgelse af, hvordan danskerne overlever varmen på jobbet.