OK18-lønstigning: Se hvad Jytte, Camilla, Majbritt, Margit, Martin, Heidi og Rene får
Det kan være svært at gennemskue, hvad overenskomstforligene betyder helt konkret. Derfor har vi talt med syv FOA-medlemmer og fået beregnet deres løn.
18. maj 2018
Lavtlønspuljer, anciennitet og generelle lønstigninger. Det kan være svært at se, hvad de netop indgåede overenskomstforlig betyder for dig og din lønseddel.
Derfor har vi talt med syv FOA-medlemmer om deres løn og fået FOA Overenskomst til at beregne den stigning, medlemmerne kan forvente i overenskomstperioden indtil oktober 2020.
De generelle lønstigninger gælder alle offentligt ansatte og er på 6,82 procent i kommunerne og 6,81 procent i regionerne. Derudover er der puljer, der er fordelt på de specifikke fagområder. FOAs beregninger omfatter både de generelle og de fagspecifikke stigninger.
Læs mere om de gennemsnitlige stigninger, 20 forskellige faggrupper kan forvente her.
Læs også: Tjek hvor mange kroner du stiger i løn
Jytte Madsen, social- og sundhedsassistent på Fovrfeld ÆldrecenterCamilla Boy Arlt, pædagogisk assistent, Gadstrup SFO
Majbritt Rasmussen, serviceassistent i Køge Kommune
Margit Nielsen, dagplejer i Faaborg kommune
Martin Langemose, beredskabsassistent i Fredericia
Heidi Mie Charlotte Sørensen, social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen Amager
I alt stiger Heidis løn med 1875 kroner og hendes pension med 345 kroner om måneden.
”Jeg har haft svært ved at følge med i forhandlingerne, men jeg har hørt, at de lønstigninger, vi har fået, er gode. Egentlig har jeg været mest bekymret for, om vi skulle strejke. Jeg var med sidste gang, vi strejkede, og det var ikke særlig sjovt. Jeg havde rod i min løn et halvt år efter, så det er jeg virkelig glad for, at vi har undgået,” siger Heidi.
Rene Møller, teknisk servicemedarbejder hos Center for Omsorg og Sundhed i Herlev
I alt kan Rene altså se frem til at stige med 1.924 kroner om måneden i løn og med 407 i pension.
”Lønstigningen er god nok, men jeg ville ønske, at vi kunne forhandle noget frem, som de uorganiserede ikke fik del i. Det kunne for eksempel være en sundhedsforsikring eller en bedre fritvalgsordning, som var organisationsbestemt. For man kan godt føle sig lidt røvrendt af dem, som bare melder sig ind i forbundet under forhandlingerne og melder sig ud bagefter,” siger Rene Møller.