Fagfolk: Problematisk at ansatte på bosted mangler viden om psykisk syge børn
Personalet på bostedskæde har for lidt indsigt i de psykisk syge børn og unge, de har ansvaret for. Det vækker bekymring hos fagfolk.
18. maj 2018
Tip os: Ved du noget om Hjorthøjgård eller de underliggende botilbud Gården, Nordlien, Myagergård eller Akut/MMS, kontakt da Fagbladet FOAs journalist på anee@foa.dk.
Tre nordjyske bosteder under den private bostedskæde Hjorthøjgård har problemer med at sikre den nødvendige faglighed til de anbragte børn og unge, de modtager fra kommunerne.
Læs også: Bosted undlod at fortælle om angiveligt sexovergreb på barn
Det første tilbud Myagergård skriver på Tilbudsportalen – bostedets salgsvindue til landets kommuner – at de kan modtage børn og unge i alderen 12 til 23 år med autismespektrum og stofmisbrug.Men personalet mangler imidlertid viden om unge med misbrugsproblemer og kan eksempelvis ikke ”redegøre for, hvilke kendetegn personer med autisme har, udover at de har brug for struktur og ikke kan sætte ord på deres følelser,” skriver Socialtilsyn Nord i en aktindsigt, Fagbladet FOA har modtaget.
Personale mangler viden
Den manglende viden om de anbragte børn og unge bekymrer Anette Brøndum Sørensen, specialkonsulent og leder af bisidderne i Børns Vilkår.
”Det er for dårligt. Når man anbringer børn på sådan nogle specialiserede tilbud, må man gå ud fra, at personalet skal have noget uddannelse og noget særlig viden, før hverdagen på sådan et bosted kan fungere,” siger hun.
Læs også: Tilsyn: Bosted lod krænker alene med børn uden opsyn
Om det andet tilbud under Hjorthøjgård, Gården, skriver Socialtilsyn Nord, at den samlede personalegruppe ikke i tilstrækkelig grad har ”viden om og indsigt i de komplekse målgrupper som tilbuddet er godkendt til.”Om det tredje tilbud MMS/Akut konkluderer tilsynet, at ”tilbuddets medarbejdere generelt ikke besidder den nødvendige teoretiske viden og indsigt ift. den konkrete behandlingsopgave.”
Bekymrende forhold
Personalets mangel på fagligt funderet viden og indsigt om de børne, de har ansvaret for, er problematisk, påpeger Anne Marie Villumsen, ekspert i kommunernes arbejde med udsatte børn og unge på VIA University College.
”De forhold, som tilsynet påpeger, er meget bekymrende. For at kunne møde og arbejde med børn, som har det meget svært, er du nødt til at have specialiseret viden om den specifikke målgruppes vældig komplekse problemstillinger,” siger hun.
Læs også: Bosted forhindrede bevidst tilsyn i at tale med anbragte unge
KL: Bosteder bør overholde aftalePå Myagergård skriver Socialtilsynet i en tilsynsrapport fra maj 2017, at medarbejderne ikke har kendskab til de pædagogiske metoder, som stedets ledelse på Tilbudsportalen skriver, de bruger.
Læs også: Fagfolk: Problematisk at ansatte på bosted mangler viden om psykisk syge børn
Men det er vigtigt, at der er sammenhæng mellem ord og handling, påpeger Kommunernes Landsforening (KL).”Der bør være en sammenhæng mellem det, man skriver på Tilbudsportalen, og det man gør. Både af hensyn til borgerne og kommunerne, der visiterer. Og i øvrigt også af hensyn til tilbuddene selv som må have en interesse i at få beskrevet sig på den rigtige måde,” siger Hanne Gøttrup, chefkonsulent i KL’s social- og sundhedscenter.
Læs også: Bosted får kritik for at opløse antipsykotisk medicin i cola til dreng
Lars Andreasen, leder af Hjorthøjgård, har ikke ønsket at give et mundtligt interview med Fagbladet FOA i sagen. Fagbladet har sendt en række skriftlige spørgsmål i sagen til Lars Andreasen og hans advokat Bjarke Vejby. De er ikke vendt tilbage med svar inden deadline.