Nyt ferieår: Kend dine rettigheder
Du har lov til at ønske, hvornår du vil holde ferie, og i langt de fleste tilfælde bliver dine ferieønsker imødekommet, oplever FOA. Men faktisk har din chef sidste ord, når ferien skal tilrettelægges.
13. april 2018
Vinterens maratonlange snebyger er snart fortid, foråret banker på døren, og den 1. maj starter et nyt ferieår. Det betyder, at feriekontoen igen bliver tanket op.
Men før du booker flybilletter til palmestrand og paraplydrinks, er det godt at vide, hvor meget du selv kan bestemme over din ferie.
Læs også: Kend din ret: Sådan redder du feriedagene under konflikt
Du har som offentligt ansat ret til seks ugers ferie, hvoraf du har krav på, at tre af dem skal være sammenhængende. I langt de fleste tilfælde, bliver dine ferieønsker opfyldt, fortæller Camilla Bolvig Cazal, som er konsulent i FOA Overenskomst. Men i sidste ende kan din chef af driftsmæssige hensyn bestemme, hvornår du skal holde ferie.Skolebørn vejer tungt
Har du børn i skolealderen, som du gerne vil holde sommerferie sammen med, skal din leder så vidt muligt tage hensyn til det. Børn er derfor et godt argument, for at du skal have indflydelse på ferieplanlægningen.
Men du kan være ude for, at du så bliver nødt til at give køb på at holde tre ugers sammenhængende ferie, som du ellers har krav på.
Sjette ferieuge har særstatus
Fem ud af seks ferieuger kan din chef i princippet bestemme over, hvis feriepuslespillet er umuligt at få til at gå op. Men med den sjette ferieuge har du mere frit slag. Din leder kan ikke bestemme, hvornår den skal ligge, og du kan også vælge at få den udbetalt.
Overfører du den sjette ferieuge til et nyt ferieår, skal du være opmærksom på, at den mister sin særstatus. Din leder kan – ligesom med de fem ferieuger – pålægge dig, hvornår den skal afholdes, medmindre det på forhånd er aftalt, hvornår den overførte sjette ferieuge skal afholdes.
Kilde: Camilla Bolvig Cazal, konsulent i FOA Overenskomst.