10.380 tillidsfolk til stormøde: Befolkningen holder med os
Det kan godt være, at arbejdsgiverne har hele statskassen at konflikte for. Men danskerne holder med de offentligt ansatte, lød budskabet på danmarkshistoriens største faglige stormøde.
22. marts 2018
Med kun 13 dage til, at en storkonflikt kan begynde, var 10.380 energiske og stålsatte tillidsfolk samlet til danmarkshistoriens største faglige møde i Messe C i Fredericia.
Fra fagforbundenes topforhandlere til de tusindvis af tillidsfolk, som til dagligt færdes på landets offentlige arbejdspladser. På tværs af stat, regioner og kommuner. Og på tværs af faglighed, fagforbund og geografi.
Der er råd til mere i løn
Social- og sundhedsassistent Else Lindved fra plejecenteret Bøgely i Hedensted var ikke i tvivl om, hvorfor hun var kommet til stormøde i Fredericia:
”Vi skal slås for vores goder, og vi er nødt til at vise vores forhandlere, at vi fælles støtter op. Det hele smuldrer, hvis vi ikke gør,” sagde hun.
Fra scenen debatterede en række af
fagforbundenes formænd. Nogle af dem tog udgangspunkt i, at arbejdsgiverne har
hele statskassen at konflikte for, mens forbundene kun har strejkekasserne:
“Vi har befolkningens opbakning, og vi
skal ud og øge den opbakning. Vi vil diskutere med befolkningen. Denne konflikt
skal ikke vindes på penge, den skal vindes i den offentlige mening,” sagde FOAs
forbundsformand Dennis Kristensen.
“Når vi engang i fremtiden kigger tilbage på denne historiske begivenhed, vil vi se, at det var det tidspunkt, hvor de offentligt ansatte stod op imod den situation, hvor de ansattes faglighed blev forsøgt erstattet af arbejdsgivernes ledelsesret. Der skal være plads til vores faglighed. Det er det, det handler om,” sagde han.
Samtidig viser en ny meningsmåling fra analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk, at et markant flertal af danskerne støtter FOAs medlemmer og de øvrige offentligt ansatte.
To ud af tre danskere - hele 66 procent - mener nemlig, at der er råd til at give de offentligt ansatte mærkbare lønstigninger. Tilsvarende målinger har i de forgangne uger vist det samme.
Et budskab til danskerne
Samme melding kom fra mange af de tillidsrepræsentanter, der var bænket ved de endeløse rækker af borde i messehallen.
“Alle brænder for det her. Vi er her for at sende et budskab til resten af Danmark. Vi løber stærkt og tænker dagen lang på andre. Nu skal vi også tænke lidt på os selv,” sagde tillidsrepræsentant Carsten Thysted.
Den 55-årige pædagogmedhjælper har arbejdet i 27 år i daginstitutionen Hobbitten i Åbyhøj ved Aarhus. Han fornemmer, at mange af forældrene har forståelse for personalets kamp.
“Når man kun har fået en lønstigning på 200 kroner om måneden i de seneste otte år, så synes man, at det er på høje tid, at man får en lønudvikling, der kan følge med lønstigninger på det private arbejdsmarked,” siger han.
Fra social- og sundhedsassistent Sarah Mollerup fra rehabiliteringen på Nørrebro/Bispebjerg kom en opfordring til politikerne:
“Regeringen burde én gang i kvartalet komme ud og se, hvad der foregår i virkeligheden på vores arbejdspladser i det kommunale og i det regionale. Vi arbejder for de svageste i samfundet.”