Hver fjerde sosu forflytter alene
Social- og sundhedsansatte forflytter hver uge borgere alene, selvom det øger risikoen for at komme til skade.
Af
Nana Toft
16. august 2018
“Vi er for få på arbejde.” “Jeg har ikke tid til at vente på en kollega.” “Det er synd, at borgeren skal vente.”
Der er mange årsager til, at en ud af fire social- og sundhedsansatte ugentligt eller oftere benytter et teknisk hjælpemiddel som en loftlift eller et drejetårn alene på trods af at, de burde være to til at betjene det.
Det viser en undersøgelse blandt FOAs medlemmer. At så mange ansatte står alene med det slidsomme og risikable arbejde at flytte rundt på et andet menneske, bekymrer arbejdsmiljøkonsulent i FOA, Morten Bisgaard Andersen.
“Det er urovækkende og øger risikoen for at komme til skade,” siger han.
Flere undersøgelser har vist, at FOAs medlemmer generelt har fået mere at lave og skal løbe stærkere. Det må dog ikke blive en undskyldning, lyder det fra Morten Bisgaard Andersen.
“Selvom der er en stram plan, er det ledelsens ansvar at sikre en forsvarlig arbejdskultur. Ellers vil det øge antallet af arbejdsulykker,” siger han.
Pas på dig selv
I Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø – Velfærd, opfordrer udviklingskonsulent Jytte Tolstrup til, at medarbejdere og ledelse går i dialog og sammen udarbejder specifikke
forflytningspolitikker på den enkelte arbejdsplads.
Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk
“Så ved alle, hvad de kan forvente af hinanden,” forklarer Jytte Tolstrup. Hun understreger, at det er prisværdigt, at medarbejderne generelt har et højt plejeomsorgsgen.“Men i forflytningssituationer skal man ikke kun have øje for borgeren, men også sig selv og sine kolleger,” siger Jytte Tolstrup.