Antallet af vuggestuebørn skal øges fra 12 til 14 

Københavns Kommune mangler akut vuggestuepladser. Derfor opfordrer kommunen de vuggestuer, der kan, at øge antallet børn på stuerne.   Colourbox

Københavns Kommune opfordrer nu de vuggestuer med fysisk plads at øge antallet børn fra 12 til 14 på grund af akut behov. Ordningen er frivillig, midlertidig og der følger penge med, lover børn og unge-borgmester, men forsker er kritisk. "Det går imod alt, vi ved om små børns behov." 

22. februar 2018

40 københavnske vuggestuer bliver nu opfordret til at øge antallet af børn på deres stuer. I stedet for 12 børn pr. stue, skal de nu kunne tage 14, lyder det i en pressemeddelelse fra Børne- og Ungdomsforvaltningen. 

Ordningen er frivillig, midlertidig og gælder kun de institutioner, der fysisk har plads til at øge antallet børn fra 12 til 14. Derudover følger der penge med, så normeringen forbliver den samme, lover børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) i pressemeddelelsen.

"Det er den bedste og hurtigste løsning på det akutte behov for flere vuggestuepladser. Med denne beslutning sender vi politikere et klart signal til institutioner om at hjælpe til, så vi kan få flere pladser til alle de børn, der mangler en plads her og nu," siger Jesper Christensen.

Små børns behov

Men professor Charlotte Ringsmose fra Danmarks Pædagogiske Universitet, der blandt andet forsker i små børn i dagtilbud, mener, at ordningen er det modsatte af, hvad små børn har brug for.

”Det her går stik imod alt, vi anbefaler,” siger hun og forklarer, at det lille barn har brug for små grupper med god mulighed for at knytte sig til få gennemgående voksne.

”Når vi nu ved, at vi ikke er i mål med at skabe gode udviklingsbetingelser for børn i forvejen, og når vi ved, at de første 1.000 dage i et barns liv har meget stor betydning for dets videre udvikling, så er det et skridt i den helt forkerte retning. Det er ikke i barnets interesse at skulle overskue flere børn og flere voksne. Det kan jeg bare sige,” siger Charlotte Ringsmose.

Dårlig løsning

Heller ikke forældreorganisationen KFO er begejstrede.

”Vi ved, at de store grupper – uanset om der følger personale med eller ej – giver en langt dårligere kvalitet og en dårligere trivsel,” siger Julie Kyndesgaard, der er formand i KFO.

”Alt andet ville være bedre,” siger hun og opridser, at KFO klart foretrækker nogle af de andre forslag, der har været diskuterede: At man udvider afstanden fra hjem til institution fra fire til seks kilometer, at man opretter institutioner i pavilloner eller giver mulighed for at passe barn i eget hjem.

Akut situation

Der er omkring 120 vuggestuer i København, der er bygget til at have 14 børn på hver stue. 80 institutioner har allerede valgt at øge antallet af børn, og nu håber forvaltningen på, at de resterende 40 følger trop. I alt vil det øge antallet af pladser med 200 til de pressede københavnske ventelister.  

I LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger under FOA, der organiserer pædagogmedhjælperne, fremhæver formand Britt Petersen Københavns Kommunes akutte situation.

”Jeg vil ikke sige, det er en fin ordning. Men i forhold til de muligheder, der er i en akut situation som den her, hvor man ikke kan overholde pasningsgarantien, så er det den bedste mulighed,” siger Britt Petersen. 

Mangler tid

I forvejen mangler forældre tid sammen med deres børn. Derfor mener Britt Petersen, at det ville være en uholdbar løsning at bede dem køre endnu længere til institutionen eller at have børn i forskellige institutioner. 

At børnenes trivsel er sikret også med 14 børn på stuen er hun ikke i tvivl om, ikke mindst fordi der følger personaleressourcer med.

”Personalet er godt rustet til at tage vare på børnene. Det gør de allerede med de 800 børn, der er merindskrevet i forvejen, og det vil de selvfølgelig også være med de sidste 200,” siger hun.