Hver tredje ansat i hjemmeplejen er faldet i glatføre
Næsten hver tredje ansat i hjemmeplejen er faldet i arbejdstiden på grund af is og sne, og mange får ikke hjælp til at forebygge glatføreulykker, viser undersøgelse.
16. januar 2018
Nattefrosten har sat ind i det meste af landet, og det giver ekstra udfordringer, når hjemmeplejen skal ud og hjælpe ældre borgere med at få deres medicin, mad og daglig pleje.
Læs også: Vinterdæk på cyklen og pigsko giver tryghed, når det er glat
Knap hver tredje ansat (31 procent) i hjemmeplejen oplyser, at de har haft glatføreulykker i løbet af de sidste to år. Det viser en ny undersøgelse fra fagforeningen FOA.Det drejer sig typisk om fald, men nogle er også styrtet på cykel. Kun få uheld sker i bil.
Læs også: Anne Marie faldt på glat parkeringsplads og måtte sige farvel til arbejdslivet
Social- og sundhedshjælper Annette Lassen fra hjemmeplejen i Vejle er en af dem, der har taget en ufrivillig rutschetur.Arbejdstilsynet: Det er arbejdsgiverens ansvar
I undersøgelsen svarer halvdelen af de ansatte i hjemmeplejen, at der er en procedure for at håndtere glatføre på arbejdspladsen, for eksempel i forhold til snerydning og grusning. Næsten samme antal siger, at de ikke får den hjælp til at forebygge ulykkerne, de har brug for.
Kontorchef i Arbejdstilsynet Katrine Krone understreger, at det er arbejdsgiverens ansvar, at man kan arbejde sikkert.
”Vores bedste råd er, at man som arbejdsgiver, uanset om det er offentligt eller privat, holder øje med vejrudsigten i god tid, får planlagt arbejdet ordentligt og får saltet og gruset, før det er for sent, og der sker ulykker.”
Læs også: Ny dom: Marianne går glip af erstatning for smadret fod
Arbejdstilsynet har ikke tal på glatføreuheld, men fald og snubleulykker fylder meget i statistikkerne. Antallet af faldulykker stiger, når det er hårde vintre med is og sne.
”Det er ulykker, man af en eller anden grund tager lidt let på, men de kan have store konsekvenser for den enkelte, så der er meget potentiale i af forebygge fald og snubleulykker,” siger Katrine Krone.
Ifølge arbejdsmiljøkonsulent i FOA, Morten Bisgaard Andersen, er de typiske skader forstuvninger, hvor man falder og slår skulder, knæ eller ankler og forstrækker bløddele eller ledbånd omkring et led.
Skaderne kan ofte medføre en sygemelding, og der kan være en længere periode, hvor man ikke er fuldt arbejdsdygtig.
”For en pædagogmedhjælper eller social- og sundhedsansat kan det være svært at passe sit arbejde med en dårlig skulder eller ankel. Det er et fysisk arbejde, der ikke foregår foran en computer, men kræver, at man er mobil og ikke hæmmet af smerter,” siger han.