Hver anden ansat i omsorgsfag på deltid

Hele 69 procent af stillingerne for social- og sundhedspersonale er deltidsstillinger. Tallene overrasker ikke Sascha Madsen, der er projektansvarlig for FOA Ungdoms kampagne #FuldtidJaTak. ”De her fag bærer stadig præg af at være fra en tid, hvor det ikke var almindeligt, at kvinder arbejdede på fuldtid," siger hun. Pelle Rink

Social- og sundhedsmedarbejdere og pædagogisk personale i kommunerne er i højere grad på deltid end eksempelvis akademikerne.

29. november 2017

Arbejder du inden for et omsorgsfag, og er du ansat i en kommune, må du kigge længere efter en fuldtidsstilling på dit område end eksempelvis en akademiker. 

For hele 69 procent af stillingerne for social- og sundhedspersonale er deltidsstillinger. 

Læs også: Deltidsansatte går glip af ekstra timer

Det samme gælder for 57 procent af pædagogmedhjælperne og de pædagogiske assistenter og 55 procent af husassistenterne. Til sammenligning er det kun 13 procent af akademikerne, der er ansat på deltid. 

Det viser nye tal, som FOAs overenskomstafdeling har trukket fra krl.dk (Kommunernes og regionernes løndatakontor). 

Gammeldags tankegang

Tallene overrasker ikke Sascha Madsen, som er projektansvarlig for FOA Ungdoms kampagne ’#FuldtidJaTak'.
 

”De her fag bærer stadig præg af at være fra en tid, hvor det ikke var almindeligt, at kvinder arbejdede på fuldtid. Samtidig så er det vores erfaring, at deltid bliver brugt til at have flere på arbejde på de tidspunkter, hvor der er spidsbelastning,” siger hun til Fagbladet FOA.

Hvorfor i bad om formiddagen?

I KL henviser kontorchef i Arbejdsgiverpolitisk Center Charlotte Hougaard Clifford også til nødvendigheden af at tilrettelægge arbejdet fleksibelt: 

”Der er nogle arbejdsgrupper ude i kommunerne, hvor deltidsansættelser er vigtige. Det kan for eksempel være på ældreområdet, hvor aktiviteten er størst om formiddagen, og hvor der er nogle vagtplaner, der skal gå op,” siger hun til Fagbladet FOA.

Læs også: 3 skarpe til KL om tvungen deltid

Men den slags kan arbejdsgiverne godt planlægge sig ud af på andre måder end ved at benytte sig af deltid, mener Sascha Madsen. 

”Vi oplever et lidt firkantet syn på, at fru Hansen kun kan komme bad i en dagvagt. Men hvem siger, at disse arbejdsopgaver skal ligge inden for de her timer? Man kunne sagtens tilrettelægge opgaverne og vagterne anderledes og måske lave overlap mellem dagvagt, aftenvagt og nattevagt.”

Hver femte vil op i tid

En medlemsundersøgelse blandt FOAs medlemmer fra 2016 viser, at lidt mere end hver femte gerne vil op i tid.