Undgå stress: Sådan kan du bruge naturen

Gåture i naturen giver bedre mental trivsel og forebygger stress, fortæller hjerneforsker Kjeld Fredens. Så gå en tur i skoven, sænk skuldrene og lad tankerne vandre. Colourbox

Gåture i naturen forebygger stress og giver mentalt velvære. Her får hjernen nemlig ro til at sortere og ordne mylderet af tanker og indtryk, lyder rådet fra en hjerneforsker.

14. september 2017

Man skal ikke gå længe i en skov, før skuldrene sænkes, og der bliver mere ro i hovedet. Her er hjernen ikke så fokuseret som i byen, hvor den hele tiden registrerer lyde, lugte, biler og mennesker. Naturen bruges som behandlingsrum for stressramte, og det er der god grund til, fortæller hjerneforsker Kjeld Fredens.

“I naturen er hjernen defokuseret: Tankerne får lov at vandre, og vi koncentrerer os ikke om noget bestemt. I hjernen begynder et andet netværk at arbejde. Man kalder det for vores ‘default netværk’. Det sorterer i tankerne, fordøjer og rydder op. Men det fungerer kun, når man ikke er fokuseret.”

Læs også: Sosu fik stress og en fyreseddel

Forebygger stress

Gåture i naturen giver altså bedre mental trivsel og forebygger stress. Hvis hjernen kun arbejder fokuseret, bruger man kun halvdelen af dens kapacitet – og det er den halvdel, der brænder energi af, forklarer Kjeld Fredens. 

“I naturen lades batterierne op. Her kommer man tættere på sig selv og finder ud af, hvad der er værdifuldt. Det går man nemt glip af, hvis hjernen hele tiden har travlt,” siger han.

Læs også: 4 gode råd: Sådan kommer du tilbage på jobbet efter stress

Lader batterierne op

I hjemmet og på arbejdet er der altid noget at lave, men i naturen skal vi ikke være til nytte.

“Alle biologiske parametre, der har betydning for sundheden, fremmes i naturen. Forskningen viser, at børn i naturbørnehaver trives bedre, krigsveteraner kan hjælpes i naturen, og hospitaler forbedrer deres resultater, hvis patienterne kan komme ud i det grønne. Vi får i den grad ladet batterierne op,” siger Kjeld Fredens.