Næsten hver 10. patient i den almindelige psykiatri er kriminel
Pladsmangel i retspsykiatrien betyder, at kriminelle psykisk syge indlægges på almindelige afdelinger. Det skader behandlingen, mener SIND.
06. juli 2017
Tæt på hver tiende seng i almenpsykiatrien bliver optaget af en retspsykiatrisk patient. Det kan Fagbladet FOA i dag i samarbejde med Zetland fortælle.
De mange patienter med domme går ud over behandlingen – både af dem selv og de øvrige patienter.
”De retspsykiatriske patienter kan ikke få den nødvendige behandling i almenpsykiatrien. Det andet problem er hensynet til de øvrige patienter. Nogle af de retspsykiatriske patienter er udadreagerende og tvinger medpatienter til at smugle stoffer ind,” siger Knud Kristensen, formand for SIND.
I aktindsigter fra Arbejdstilsynet og Ombudsmanden kan man da læse om flere episoder, hvor retspsykiatriske patienter på hospitaler har afpresset medpatienter og truet ansatte.
Tredobling af kriminelle patienter
Siden 2001 er der sket en tredobling i antallet af psykisk syge, der er dømt for kriminalitet. Selvom man i retspsykiatrien har fået flere senge, har oprustningen ikke kunne følge med stigningen i patienter.
Derfor må nogle af de retspsykiatriske patienter på grund af pladsmangel indlægges i almenpsykiatrien.
“Det er slemt for de ansatte og de andre patienter på afdelingen. Men det er også et svigt af den kriminelle psykisk syge, for vedkommende er jo kommet det helt forkerte sted hen. Det må man gøre op med, for det er uacceptabelt, at man bruger psykiatrien til at opbevare nogle borgere, der hører til et helt andet sted,” siger Karen Stæhr, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Læs også: Psykiater: Bosteder er 'yngleanstalt' for retspsykiatriske patienter
Minister: Det er et problemSundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) erkender, at det er problematisk, at angste eller selvmordstruede patienter kan indlægges ved siden af en voldelig, kriminel patient.
Hun understreger, at det er regionernes opgave at sikre, at der er de nødvendige sengepladser i psykiatrien. Kan de ikke løfte den opgave, så er det deres ansvar at råbe op, mener ministeren.