7 skridt til seniorførtidspension

Hvis der er under fem år, til du kan blive folkepensionist, kan du ansøge kommunen om seniorførtidspension. Jørgen Stamp

Kun få søger om seniorførtidspension, fordi kommunerne forsømmer at oplyse om muligheden og fortolker reglerne restriktivt. Læs her, om du kan have ret til seniorførtidspension. 

12. april 2017

1. 

Du kan ansøge kommunen om seniorførtidspension, hvis der er under fem år, til du kan blive folkepensionist.

2. 

Du skal have en væsentlig og varigt nedsat arbejdsevne. Det betyder, at du ikke er i stand til at forsørge dig selv ved et arbejde eller et fleksjob.

3. 

Du skal have arbejdet fuld tid i 20-25 år. Det tæller som fuld tid, når du har indbetalt fuldt ATP. Der indbetales fuldt ATP, når du arbejder minimum 27 timer/ugen. Beskæftigelse i fleksjob tæller som fuld tid. Perioder med deltid kan tælles med og omregnes forholdsmæssigt. Et års deltid svarer eksempelvis til et halvt års fuldtidsbeskæftigelse.

4. 

Du skal have en aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er dog ok at modtage ydelser som sygedagpenge, dagpenge etc. i en kortvarig periode op til ansøgningen.

5. 

Kommunen indhenter om nødvendigt yderligere oplysninger om dit helbred. Men du skal ikke i arbejdsprøvning.

6. 

Kommunen træffer afgørelse inden for seks måneder. Ansøgningen skal være forelagt et tværfagligt rehabiliteringsteam, med mindre det er åbenlyst, at du ikke opfylder betingelserne for seniorførtidspension. Du kan klage over afgø­relsen, hvis du får afslag.

7. 

Satsen for førtidspension udgør i 2017 18.412 kr./mdr. for enlige og 15.650 kr./mdr. for gifte og samlevende.