100 børnehaver bliver specialister i sang

Sangens Hus vil udvikle sangkulturen i daginstitutioner og sang-certificere 100 børnehaver. Syv pionerbørnehaver melder om gode erfaringer.
Af
Jonna Toft
05. april 2017
Sang og sanglege er en del af kulturen
i danske dagtilbud. Men mange steder
kan brugen af sang udvikles og blive
en større del af hverdagen. Derfor vil
Sangens Hus, et nationalt
samarbejdsforum
for sang, nu
opkvalificere arbejdet
med sang, så der i
højere grad skabes
en sangkultur i institutionerne,
og medarbejderne
klædes på til at bruge sang som et
pædagogisk redskab.
“For børn kan sang åbne verden på en ny måde. Det udvikler deres sprog, udvider ordforrådet, styrker fællesskabet og giver glæde. Sang er en nøgle til en kulturel forståelse af traditioner og historie, og så passer sang fint ind i en række læreplansområder,” siger han.
Læs også: 8 gode råd til mere sangglæde
Det sker med projektet Sangglad, hvor 100 børnehaver i løbet af de næste år får et sang-certifikat. Ifølge projektleder Thomas Späth Larsen er der et stort, uudnyttet potentiale og en efterspørgsel på værktøjer og faglig sparring fra de ansatte i dagtilbuddene.“For børn kan sang åbne verden på en ny måde. Det udvikler deres sprog, udvider ordforrådet, styrker fællesskabet og giver glæde. Sang er en nøgle til en kulturel forståelse af traditioner og historie, og så passer sang fint ind i en række læreplansområder,” siger han.
Sang kan være sårbart, for det er kommet til at handle om præstation. Men det centrale i sang er at berige hinanden.
Birte Lautrop, cand. mag i musik og leder af Musik- og Naturbørnehuset Kilden i Tommerup, pionerbørnehave i projekt Sangglad.
Mere spontan sang
Syv børnehaver er allerede i fuld gang. En gang om ugen har de besøg af en sangkonsulent, der giver inspiration til, hvordan de kan arbejde med sang.En rundringning til de syv pionerbørnehaver viser, at der er kommet mere struktur på sangaktiviteterne, og der synges meget mere, også helt spontant.
Lizzi Poulsen, leder af Den Musikalske Børnehave i Aalborg oplever blandt andet, at børnene er blevet mere robuste.
“De stille børn inviteres ind i fællesskabet, når der synges. Vores børn kan følge en rytme, og det er tydeligt, at sang er rigtig godt for udviklingen af sproget. Især giver det vores tosprogede børn noget godt.”