Ansatte efter nyt overfald: Risskov har landets ringeste normering

Jesper Priskorn, fællestillidsrepræsentant for plejepersonalet, mener, at normeringen på Psykiatrisk Hospital Risskov er alt for lav sammenlignet med psykiatrien i de øvrige regioner. Lars Aarø

Natten til søndag blev tre ansatte overfaldet på Psykiatrisk Hospital Risskov. En årsag til overfaldet kan være, at hospitalet er undernormeret, mener fællestillidsrepræsentant.

27. februar 2017

Natten til søndag blev tre medarbejdere overfaldet af en patient. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.
 
Her beskriver regionen, hvordan patienten, der havde været indlagt ved tvang siden torsdag den 24. februar, først blev truende over for medarbejderne.
 
“To medarbejdere valgte at følge ham til sit værelse, men pludselig vristede han sig fri og slog den ene medarbejder med knytnæve. Under forsøg på at pacificere patienten lykkedes det ham at få armen om halsen på medarbejderen,” står der blandt andet i pressemeddelelsen.
 
Overfaldet viser ifølge tillidsrepræsentant Peter Bugge Nielsen, der til daglig arbejder som social- og sundhedsassistent på hospitalet, at problemerne langt fra er løst.
 
“Det her siger noget om, at arbejdsmiljøet stadig er presset. Vi havde et lignende voldeligt overfald for fire måneder siden, hvor en af mine kollegaer blev forsøgt kvalt, og jeg blev bidt i armen. Nu sker det så igen,” siger han til Fagbladet FOA.
 
I alt var tre medarbejdere involveret i overfaldet, henholdsvis to sygeplejersker og en social- og sundhedsassistent. De er blevet udskrevet, men er stadig sygemeldt fra jobbet.
 

Undernormeret

“På grund af patientens tilstand var der indkaldt en ekstra nattevagt. Desuden har der som led i et forsøg være tilknyttet yderligere en nattevagt siden nytår, så der i alt var fire medarbejder til stede,” står der videre  i pressemeddelelsen.
 
Selvom normeringen er blevet bedre, så mener medarbejderen, at regionen bør være tilbageholdende med at klappe sig for meget på skuldrene.
 
“Vi er stadig kraftigt undernormeret sammenlignet med andre regioner. På afsnittet, hvor overfaldet skete, har vi 1,3 fuldtidsstillinger per seng. Det samme tal er i psykiatrien på Oringe to, og i psykiatrien på Odense Universitetshospital har de 2,5 fuldtidsstillinger per seng,” siger Jesper Priskorn, fællestillidsrepræsentant for plejepersonalet på Psykiatrisk Hospital Risskov.
 
Han mener, at den lave normering bærer en del af ansvaret for overfaldet søndag nat. 
 
“Hvis vi skal have det samme som Oringe, skal vi have tilført 10-12 ekstra medarbejdere per sengeafsnit udover det, vi i år har fået ekstra. Skal vi have det samme som i Odense, skal vi have næsten 20 ekstra medarbejdere. Det kan ikke passe, at man i andre regioner er dobbelt så mange som os,” siger Jesper Priskorn.
 
Bent Hansen (S), der er politisk ansvarlig for Region Midtjylland, mener ikke, at overfaldet handler om normeringer. 
 
Ved den konkrete episode er der tre personaler om den pågældende patient, og så sker det her alligevel. Jeg tror aldrig, at man kan dække sig ind over for den slags uforudsete handlinger, uanset om man er tre, fire eller fem på vagt, siger Bent Hansen til Fagbladet FOA.