Ny App øger livskvaliteten hos unge med handicap
De unge på Specialbørnehjemmene har svært ved at kommunikere. Ny app gør det ifølge pædagogisk assistent Anne Pedersen lettere at forstå dem.
22. februar 2017
På Specialbørnehjemmene, et døgntilbud for unge med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsniveau, kan det tage måneder, nogle gange halve år, at lære det enkelte barns kommunikationssignaler at kende.
Men med en nye app vil det nu gå hurtigere med at forstå de unge, fortæller pædagogisk assistent Anne Pedersen.
Hvorfor er det svært for jer at kommunikere med de unge?
"Vores børn og unge kommunikerer i mikrosignaler: Et blink med øjnene, en spænding i kroppen, et løft med hånden. Der er stor risiko for enten slet ikke at forstå signalerne eller misforstå dem," siger Anne Pedersen
Hvilke konsekvenser har det?
"At børnene ikke trives eller i værste fald bliver syge," siger hun.
Hvordan kan den nye app gøre en forskel?
"Det digitale kommunikationspas erstatter vores papirversion af det pædagogiske værktøj kommunikationspasset. Og det, at den er digital, betyder, at den kan samle en masse billeder og videosekvenser af børnenes signaler – på børnenes egen iPad. Det gør, at de meget individuelle udtryk, vores børn og unge har, bliver lettere at afkode for personalet."
Hvad gør I, hvis I er i tvivl om et signal?
"Så kan man dokumentere det, og vi andre kan efterfølgende ‘slå det op’. Det er også genialt i forhold til videndeling, især med nyansatte eller vikarer."
Hvordan?
"Det kan tage måneder, nogle gange halve år, at lære det enkelte barns kommunikationssignaler at kende. Med den nye app vil det forhåbentlig gå hurtigere. Og være mere præcist."
Og det øger deres livskvalitet?
"Min fornemmeste opgave er at gøre alt for at forstå de børn og unge, vi har. Her kan den nye app hjælpe mig og mine kolleger med at give vores børn og unge en endnu større oplevelse af at blive set og hørt," siger Anne Pedersen.