Drabsmand fra Lindegården får anbringelsesdom

Drabsmanden fik den hårdest mulige behandlingsdom. Dommen er på ubestemt tid, og det er kun en dommer, som kan beslutte, hvornår han eventuelt kommer på fri fod. Jørgen True

Retssagen afdækkede, at drabsmanden ændrede opførsel og stod bag flere voldssager i ugerne op til drabet.

07. februar 2017

Beboeren, der i påsken 2016 stak en kniv i ryggen på sosu-assistent Vivi Nielsen på en aftenvagt på bostedet Lindegården vidste, at der var en risiko for, hun ville dø af det 20 centimeter lange stik. Det har retten Roskilde slået fast.

Derfor har den 31-årige mand fået en anbringelsesdom på en retspsykiatrisk afdeling af Retten i Roskilde. Det betyder, at han skal være i behandling på ubestemt tid. Kun en dommer kan afgøre, hvornår straffen er udstået.

Dommen sætter et foreløbigt punktum i den snart et år lange sag.

”Jeg håber, dommen kan være med til at åbne samfundets øjne for, at der er nogle mennesker i det her samfund, der ikke får den hjælp, de har brug for,” siger pædagog på Lindegården, Sussie Juul, der blev afhørt i sagen, fordi hun var på vagt, da overfaldet skete.

Hun bakkes op af social- og sundhedsassistent Rikke Petersen, der også var indkaldt som vidne, og som også var på arbejde den pågældende aften.

”Efter min overbevisning er det en sag, hvor systemet har svigtet. Jeg håber for ham, at han bliver velmedicineret og får det bedre,” siger Rikke Petersen, der siden har skiftet arbejde.

Var voldelig før drab

Der var mange alarmklokker, der ringede i ugerne op til drabet, viste retssagen.
Den svært skizofrene beboer, der havde et misbrug af stoffer, var involveret i flere voldsager i januar og februar 2016.

En ungarbejder i den lokale Fakta fik et knytnæveslag i ansigtet, der var så kraftigt, at han faldt omkuld. En medbeboer på Lindegården blev sparket i hovedet. Beboeren blev kendt skyldig i begge forhold.

De ansatte forklarede under retssagen, hvordan de oplevede, at den 31-årige, som de kendte godt, begyndte at opføre sig anderledes i ugerne før drabet.

Han opførte sig normalt stille og roligt, men det var almindelig kendt af personalet, at når han begyndte at ’vandre rundt’, var det fordi, han hørte stemmer. Op til drabet vandrede han meget.

Bad selv om hjælp

Kun 14 dage før drabet bad beboeren selv om hjælp, fordi ’han ellers ville slå nogle fra personalet ihjel’. Det sagde stemmerne, han skulle. Men efter kun et døgn indlæggelse på psykiatrisk afdeling kom han tilbage til bostedet.

Det har vakt undren både hos ansatte og FOA-formand i Roskilde, Bo Viktor Jensen.

”De bliver udskrevet for tidligt. Man kan ikke have så syge mennesker på et bosted, hvor folk kan komme og gå, som de vil. Hvordan vil man gøre noget godt i et miljø, hvor alle i princippet kan gå ind af døren med en flaske whisky og en joint?” siger han med henvisning til, at Lindegården hører under Serviceloven og opfattes som en privat bolig.

Den 31-årige mand og hans advokat valgte at anke dommen.

Læs også på FOA.dk: Psykiatrien burde dømmes for meddelagtighed i drab