Dansk sosu skrev historie til EM i Skills: Sådan blev hun så god

Olivia Rohde Olsen var som den første danske sosu til det prestigefyldte EuroSkills. Foto: Henrik Bruunsgaard

Olivia er den første sosu, der har repræsenteret Danmark til EM i Skills. Læs her, hvordan hun boostede sin faglighed og blev landets bedste.

04. december 2016

For første gang nogensinde var Danmark repræsenteret med en sosu-assistent, da EM i Skills blev afgjort i svenske Gøteborg søndag den 4. december. Den danske deltager var 20-årige Olivia Rohde Olsen.

Selvom det ikke blev til en podieplacering for den unge sosu, har stævnet været en stor oplevelse.

Det har været fedt at møde deltagerne fra de andre lande.  Og det har været en stor ære at få lov til at repræsentere Danmark. De faglige udfordringer til stævnet har også været en oplevelse, selvom jeg var lidt nervøs den første dag,” siger Olivia Rohde Olsen til Fagbladet FOA.

Flere kompetencer

Til EM i Skills, også kaldet EuroSkills, har Olivia både skulle løse praktiske opgaver såsom sårpleje og fjerne sting. Hun har også skulle løse en række cases. Hun skulle blandt andet skulle fortælle en patient, spillet af en skuespiller, hvordan man håndterer medicin.

Stævnet gav anledning til faglig selvrefleksion for Olivia. Hendes fag varierer nemlig meget mellem de europæiske lande.  Selv blandt de lande, vi normalt sammenligner os med, er der forskelle.

“Vores kompetencer er meget, meget forskellige fra land til land. I Tyskland må de kun udføre ældrepleje. I Danmark kan en sosu både arbejde med ældrepleje samt på hospitaler og inden for psykiatri.”

Læs også: DM i Skills 2016: Større end nogensinde før

 Faglig stolthed
Den danske sosu-assistent kvalificerede sig til EuroSkills, da hun i 2015 vandt DM i Skills sammen med Mette Blunck Lind.

Læs også: Her er vinderne af DM i SOSU Skills 2016

Succesen her har været med til at give hende en faglig stolthed, som hun håber vil smitte af på hendes fag.

“De fleste unge i Danmark har fokus på at tage en gymnasial uddannelse, så de kan uddanne sig videre. Jeg håber, at kunne gøre unge, der skal vælge uddannelse, opmærksom på, at man faktisk kan blive rigtig dygtig til sit fag, når man vælger en erhvervsuddannelse,” siger Olivia.

Hun skal nu fejre sin bedrift sammen med de øvrige deltagere til EuroSkills, inden hun igen skal tilbage til sit job, hvor hun arbejder med psykisk syge på et bosted lidt uden for København.

Der blev i alt kæmpet inden for 35 forskellige erhvervsuddannelser til EuroSkills og i alt deltog 450 unge fra 30 europæiske lande.