Forældre afviser særregler for mænd i daginstitutioner

Pædagogisk assistent Henrik Lykke har tidligere udtalt sig kritisk til Fagbladet FOA om særregler for mænd i daginstitutioner. Nu får han opbakning fra forældrene. Lars Aarø

9 ud af 10 forældre med børn under fem år mener ikke, at børnehaver og vuggestuer bør have særlige regler om, hvordan mandlige ansatte skal omgås børnene.

28. november 2016

Særlige regler for, hvordan mænd skal agere over for børn, der for eksempel skal have skiftet ble eller hjælpes på toilettet, hører ikke hjemme i daginstitutionerne.

Det mener børnenes forældre i hvert fald ikke.

I en ny undersøgelse fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, hvor 505 forældre har deltaget, svarer 87 procent af forældre til børn under 5 år, at der ikke bør være særregler for mandlige ansatte i børnehaver og vuggestuer.

Læs også: Pædagogisk assistent: Særregler for mænd er en fornærmelse

Særregler er diskrimination

72 procent af forældrene mener, at det ville være gavnligt for deres børn, hvis der var flere mænd i daginstitutionerne, og 84 procent ser gerne, at institutionerne ansætter flere.

Ellen Trane Nørby (V), der i dag fratræder som minister for Børn, Undervisning og Ligestilling og bliver ny Sundhedsminister, deler forældrenes holdning:

”Særlige regler for det mandlige personale er stigmatiserende og diskriminerende. Det kan være med til at afholde mænd fra at søge mod det pædagogiske arbejde i dagtilbud, hvor der ellers er stor mangel på netop mandligt pædagogisk personale.”

Regler begrænser omsorg

En medlemsundersøgelse viser, at hvert sjette af FOAs medlemmer, der arbejder i dagtilbud, oplever direkte eller indirekte regler for mandlige ansatte.

Halvdelen af mændene mener, at reglerne sætter begrænsninger for den omsorg, de kan give børnene.

Særlige regler for  det mandlige personale er stigmatiserende og diskriminerende.

Tidligere minster for Børn,  Undervisning og Ligestilling Ellen Trane Nørby (V)