Stressindsats halverer antallet af sygedage

Kompetenceudvikling samt anderledes og spændende opgaver har været med til at øge trivslen blandt portørerne på Glostrup Hospital. Her ses portør Michael Panduro, som demonstrerer én af portørernes nyeste opgaver - at foretage akut EKG. Jørgen True

Sygefraværet blandt portørerne på Glostrup Hospital er gået fra at være tårnhøjt til nu at ligge langt under gennemsnittet.

24. oktober 2016

For seks år siden var der store problemer med sygefravær blandt portørerne på Glostrup Hospital.

En hård omgangstone og mobning prægede hverdagen, og det fik selv de stærkeste mænd til at få ondt i maven og miste lysten til at gå på arbejde.

“Mange følte sig ikke anerkendt af ledelsen og det øvrige plejepersonale. Afdelingerne kendte ikke portørernes reelle kompetencer og mente, at vi var nogle, der transporterede patienter fra A til B eller sad i portørvagten,” fortæller portør og tillidsrepræsentant Kaj Duvander.

Læs også: 6 råd til at bekæmpe stress

Kompetenceudvikling øger arbejdsglæden

Sammen med arbejdsmiljørepræsentanterne og ledelsen var han med til at starte en omfattende arbejdsmiljøindsats, som efterfølgende er bibeholdt. Indsatsen har bestået af gentagende snakke med hver enkelt medarbejder om, hvad der kan gøre arbejdet mere interessant. Det blev besluttet i arbejdsmiljøgruppen og i det lokale samarbejdsudvalg at lave systematisk kompetenceudvikling, og det har været medvirkende til, at sygefraværet er faldet fra 6,38 procent i 2010 til 2,98 procent i 2012.

I dag ligger det gennemsnitlige sygefravær blandt de cirka 60 portører på afdelingen på 2,35 procent, hvilket svarer til cirka 5 sygedage om året per medarbejder. Gennemsnittet for hele Region Hovedstaden ligger på omkring 8 sygedage, viser tal fra Danmarks Statistik fra sidste år.

“Omgangstonen og tilliden er blevet meget bedre. Vi taler mere direkte til hinanden, hvis der opstår problemer, og så er vi blevet mere opmærksomme på hinanden, og hvordan vi har det,” tilføjer Kaj Duvander.

Stressindsats betaler sig

I dag føler portørerne sig som en accepteret og naturlig del af plejepersonalets hverdag og arbejde, og de har opgaver som at foretage EKG og værdier samt sidde fast vagt ved alvorligt syge og udadreagerende patienter.

Ifølge rådgivningsvirksomheden Cowi, som bistår arbejdspladser i deres arbejdsmiljøindsats, har indsatsen på Glostrup Hospital vist sig at være særdeles udbytterig.

“Arbejdspladsen har fået investeringen igen i form af besparelser på formindsket sygefravær. Derudover er medarbejderne blevet op mod 30 procent mere effektive i deres arbejdstid. Det er en kolossal stor gevinst for arbejdspladsen,” siger markeds- og projektchef hos Cowi Per Tybjerg Aldrich.