Psykiater: Bosteder er 'yngleanstalt' for retspsykiatriske patienter

Et stigende antal hårde, kriminelle psykisk syge og et begrænset antal sengepladser betyder, at flere hårde beboere kommer ud på kommunale bosteder. Her kan de påvirke andre psykisk syge til en kriminel løbebane.  Inge-Marie Krøier

Hårde kriminelle beboere på bostederne er årsagen til den eksplosion i retspsykiatriske patienter, der er sket siden 2001.  

14. september 2016

Salg og misbrug af narko eksisterer på flere bosteder i Socialpsykiatrien. Det viser aktindsigt i politiets og kommunernes arbejde med 12 socialpsykiatriske bosteder. Personalet på syv af bostederne, som Fagbladet FOA har talt med, fortæller, at politiets fund af stoffer er et udtryk for, at flere af beboerne har et dagligt misbrug.

Misbruget på bostederne er ifølge Dansk Psykiatrisk Selskab en af årsagerne til, at antallet af retspsykiatriske patienter lige nu eksploderer:

"Bostederne bliver en yngleanstalt for kriminalitet. Stofmisbrug, som enkeltstående faktor, øger allermest risikoen for, at man bliver kriminel. Det gælder mennesker uden andre problemer end misbrug og mennesker med en psykisk lidelse. Det er nok en af de væsentligste grunde til stigningen," siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Læs også: Åbenlyst narkosalg på bosteder

I perioden 2001-2014 er antallet af retspsykiatriske patienter ifølge tal fra Sundhedsministeriet vokset fra 1.445 til 4.393. 

Stofmisbruget ‘smitter’

Problemet med narkoen er, at de andre beboere, der ikke er stofafhængige, kan udvikle misbrug, når kommunen anbringer dem blandt pushere og narkomaner. Og når de først er afhængige, så stiger risikoen for, at de laver kriminalitet og bliver til en retspsykiatrisk patient.

"Man ender med at producere retspsykiatriske patienter, hvis ikke vi får gjort noget ved det miljø," siger Dennis Kristensen, der er forbundsformand for FOA. 

Han mener, at kommunerne skal stramme meget mere op, når de visiterer borgerne til bosteder, så unge, sårbare mennesker ikke anbringes med hårde kriminelle og stofmisbrugere.

"De er flyttet ud på et bosted, hvor der er personale og mulighed for at få hjælp til at komme videre med deres liv. Så kan det simpelthen ikke nytte noget, at de psykisk syge har en risiko for at blive misbrugere og komme i skudlinjen mellem hårde kriminelle, der skal indkradse gæld og sælge narko," siger Dennis Kristensen.

Lille gruppe skaber problemer

Hos Københavns Kommune, der driver Lindegården, Sundbygård og Ringbo, hvor der er store misbrugsproblemer, oplever de, at det særligt er en lille gruppe af de retspsykiatriske patienter, som de har svært ved at kontrollere:

"Det pres, vi mærker på vores bosteder, er, at vi har en lille gruppe borgere, som er ekstremt syge. De kommer ind og ud ad det psykiatriske system, og de har ofte misbrugsproblematikker og domme koblet på sig. Den type borgere har vi svært ved at håndtere på de bosteder, vi har i dag," siger Jesper Christensen (S), socialborgmester i Københavns Kommune. 

Læs også: Psykisk syge voldtaget på bosteder

Han fortæller, at de på bostederne forsøger at skærme borgerne, der ikke har misbrug, så de ikke får nye misbrugsproblemer, men han erkender, at det ikke er let. 

"Her vil det være godt at lave nogle tilbud til dem, der er dobbeltbelastede, så vi kan sætte ind over for deres misbrug og hjælpe dem med den psykiatriske behandling samtidig.  Vi ser en sammenhæng mellem narkohandlen og netop den gruppe af misbrugende og voldsomme sindslidende, som vi forsøger at flytte fra bostederne. Regeringens nye tilbud kommer desværre først i 2018, så vi er i gang med at finde midlertidige løsninger, så der kan komme ro på bostederne."

Københavns Kommune har efter interviewet besluttet at bruge 112 millioner kroner over fire år på  at flytte 35 farlige borgere fra deres bosted til et specialiseret botilbud, der bedre kan rumme dem. Beslutningen er taget, fordi regeringen ikke har været i stand til at komme med nogle hurtige løsninger på de problemer, ansatte og beboere oplever på flere bosteder. 

Socialminister Karen Ellemann (V) ønsker ikke at svare på spørgsmål i sagen fra Fagbladet FOA. I en mail fra hendes pressefolk oplyser ministeren, at hun arbejder på at forbedre forholdene for ansatte og beboere på bostederne.